Kommuner vill göra Hjälmaren till biosfärområde

Landskapsbild med natur och vatten.
I satsningen att göra Hjälmaren till biosfärområde är det viktigt att lantbrukssektorn deltar och påtalar förutsättningar branschen behöver. Foto: Ola Ekstrand.

Idag finns det 748 biosfärområden i 134 länder, varav sju i Sverige. Nu pågår det en satsning att göra Hjälmaren till biosfärområde.

Arbetet drivs av Örebro kommun i samarbete med kommunerna runt Hjälmaren med målet att kunna skicka in en ansökan om biosfärområde under 2024.  

Vad är då ett biosfärområde? Sammanfattningsvis kan det beskrivas som ett område där samhället testar nya kunskaper och nya praktiska lösningar får att uppnå långsiktig hållbar utveckling mellan människorna som bor och verkar där och naturen. Biosfärområdet ska hjälpa till att knyta ihop det sociala, ekonomi och ekologi i det lokala utvecklingsarbetet.  

- Det har varit en workshop i Örebro där flera olika aktörer från myndigheter och näringsliv kopplade till sjön träffades och det kommer bli tre workshops till under hösten. Vid nästa tillfälle, den 13 oktober på Munktell Science Park i Eskilstuna, kommer bland annat gränssättningen för området att diskuteras. LRF i berörda kommuner är inbjudna att komma med sina åsikter vid dessa möten, berättar Karin Oscarsson sakkunnig inom vatten och miljö på LRFs regionkontor. 

Hon fortsätter. 

- Vad slutresultatet blir är fortfarande oklart i dagsläget, då det inte finns något liknande område att jämföra med. Därför är det viktigt att LRF och lantbrukssektorn finns på plats för att påtala de förutsättningar branschen behöver ha i området för att kunna driva sitt företagande.  

Biosfärområden är det viktigaste verktyget inom ramen för UNESCO:s vetenskapliga program ”Man and the Biosphere” (MAB). Programmets mål är att förbättra relationen mellan människor och miljö globalt. Arbetssättet har bidragit till att lösa flera konflikter om naturresurser.