Klubbade in ny avdelning
2025-01-31
Det skrivs historia på många platser i år. Som när kommunavdelningen LRF Motala kommunavdelning bildades under årsmötet i Fornåsa. Ledde mötet gjorde förbundsordförande Palle Borgström.
Ett svängigt världsläge är utmanande för jordbruket, produktionen och bönderna konstaterade Pelle Borgström när han öppningstalade. Samtidigt ser har att lantbruket är en framtidsbransch.
Det blir allt tydligare att vi måste ha en lokal och nationell matproduktion som bärs upp av starka och lönsamma företag, där handeln, konsumenter och offentliga sektorn uppskattar mervärdena. En ökad matproduktion stärker samtidigt vår livsmedelsberedskap.
– Halva befolkningen kan äta sig mätta. Resten blir utan, om importen stoppas i någon krissituation. Vi måste öka den egna produktionen. Men vi behöver också se till att vi har utsäde, drivmedel, gödning, energi och transporter som fungerar. Annars står vi still, konstaterar Borgström.
På sitt stillsamma vis summerade han ett för LRF framgångsrikt år. Böndernas önskelista till regeringen har börjat bockas av när en rad utredningar och lagförslag nu presenteras, som att lantbruk inte längre ska klassas som miljöfarlig verksamhet.
– Men mycket återstår. Och det behöver vi alla engagera oss i och arbeta för, sa Borgström och menade att de kommunavdelningar som nu bildas får en viktig roll i LRFs kommande påverkans- och förändringsarbete.
Till styrelsen för LRF Motala kommunavdelning valdes Arvid Pettersson (ordförande), Bodil Wallberg, Anders Hedlund, Robert Forsberg, Robert Johansson, Johan Lindeborg på två år, Annelie Almerus, Stellan Axelsson, Niclas Samuelsson, Anders Johansson och Ola Schwartz för ett år.
Under stämman antogs motioner om att stoppa byggnation på åkermark, rimligare ersättningar och arvoden till förtroendevalda, system för att ta in fler kontaktuppgifter till medlemmar så de inte ofrivilligt lämnar LRF samt en skrivelse till Trafikverket om komplettering av viltstängsel utefter riksväg 34.
Årsmötesdagen inleddes med gårdsbesök hos Robert Forsberg på Lönsås Grönt AB, en av regionens större kålodlare, och avslutades med kålsoppa och vildsvinsfrikadeller i Fornåsa Bygdegård. Lokalt odlat, skördat och skjutet.