Klimatklivet är viktig satsning för framtidens lantbruk

Solnedgång över Östgötaslätten, Vadstena

I november 2024 drog Naturvårdsverket tillbaka utlysningen för Klimatklivet på grund av otillräckliga ekonomiska ramar från regeringen. Men nu, med start den 17 januari, öppnar en extra utlysning för "snabba projekt" med fokus på fossilfria energisystem.

När nästa utlysning för större klimatinvesteringar, som biogasanläggningar, kommer att öppnas är fortfarande oklart.

I ett öppet brev till regeringen uppmanar LRF tillsammans med Arla, Lantmännen och Energigas Sverige politiker att höja bemyndiganderamen till Klimatklivet med två miljarder kronor. Detta är avgörande för att säkerställa fortsatta satsningar på viktiga investeringar i svensk biogas.

En undersökning från LRF Mjölks mjölkbondepanel i september 2024 visade att många mjölkföretag redan har investerat i åtgärder för att effektivisera stallgödselhantering. Många planerar också nya åtgärder genom satsning på biogasproduktion. Klimatklivet är ett välkänt stöd som många lantbrukare har erfarenhet av. Nästan en tredjedel (31%) av de tillfrågade anser att ett bättre anpassat Klimatklivet skulle uppmuntra fler investeringar för ammoniakreducering på gård. Mer än hälften (56%) tycker att det är för krångligt att söka stöd eller att stödandelen behöver vara högre för att det ska löna sig.

I september fick vi höra att regeringen satsar på ett utvecklat Klimatkliv och tillskjutande medel i ett nytt Kväveklivet. Men nu ser vi med oro att ingetdera finns på plats, vilket riskerar att hämma klimatinvesteringsinitiativ i lantbruket.

Frågor och svar om ansöknings­perioder

Regeringen måste höja bemyndiganderamen för Klimatklivet