Den 19 september var Roger Gustafsson, ordförande för LRF Sydost, inbjuden av Länsstyrelsen i Kalmar län för att tala inför en grupp bestående av tjugo tjänstepersoner från både klimat- och näringsdepartementet. En mycket givande dag blev summeringen.

Dessutom en handfull representanter från länsstyrelsen. Gruppen hade tillbringat två dagar på Öland där de besökt olika områden av intresse, alla kopplade till deras respektive uppdrag.
 
På mötet deltog även Mörbylånga kommuns näringslivschef och även världsarvssamordnare Emma Rydnér. Mötet gav oss en värdefull möjlighet att belysa de utmaningar vi inom näringen står inför, som till exempel alla de regler som lantbrukare har i sin vardag och den tillhörande myndighetsutövningen, samt den klimatanpassning vi står inför. Vikten av att stärka samarbetet med det inhemska jord- och skogsbruket betonades, och att det inte behöver ses som en kamp, utan som en gemensam strävan framåt.
 
- Det var en givande diskussion där jag kunde förmedla vikten och betydelsen av att arbeta med de människor och företag som formar vår landsbygd och våra skogar. Det är i samarbete och förståelse vi kan skapa en hållbar framtid för både näring och klimat, berättar Roger.

Näringsdepartementet å Öland 2.JPG