Kjell Johansson i regionstyrelsen skriver i sin krönika om hösten hemma på gården och i LRF.

Det har varit en fantastiskt bra höst vädermässigt. Skörden hemma på gården har gått bra med tröskning, halmkörning och sådd som pågår i denna stund. De fina majsfälten återstår att skörda.

Inom LRF Södermanland så planerar vi tillsammans med LRF Örebro en regelresa där vi bjuder in myndigheter och beslutsfattare till dialog om regler som näringen har att förhålla sig till och hur vi från LRFs sida ser på dessa regler ur ett gårdsperspektiv. Vi kommer att vara hos Martina Schagerlund på Lindholms Gård i oktober. Där vi kommer att jobba i olika stationer där deltagarna kommer att få information om olika frågeställningar och om regler som företagaren har att förhålla sig till. Förhoppningen är att vi ska få till en bra dialog om hur vi kan minska onödiga regler och, framför allt, olika bedömningar i kommunerna av olika tjänstemän. Det jag har lagt märke till är hur olika miljöbalken bedöms och tolkas. Det ska göras en rimlighetsavvägning mellan kostnader och nytta i alla beslut, vilket inte alltid görs.

I Greppa Näringen pågår det en kurs i miljövänlig hästhållning. Första kursdagen var den 27 september på Ådö Gård i Sparreholm. Det var en bra dag där vi tittade på anläggningen och hur man kan göra för att minska växtnäringsläckage till sjön samtidigt som man får rena hästar och bra hagar som inte är upptrampade och leriga. Nästa kurstillfälle är på Sparreholms slott i slutet av oktober. Då blir det studiebesök och fokus på utfodring. Kolla in på Greppa Näringens webbsida där det finns en mängd olika moduler att anmäla sig till.

Ett annat intressant seminarium som planeras är: Jordbrukets utmaningar med för lite och för mycket vatten - erfarenheter från Sverige och Finland. Det blir den 19 -20 november. Håll utkik i LRFs kalendarium på webben för mer information om detta seminarium framöver.