Katarina säkrar framtiden
2024-01-05
När de mest tongivande och viktiga personerna inom svenskt lantbruk utsågs för 2023 fanns flera från våra regioner med. Ny på listan i år, på framskjuten plats hittar vi ungdomsförbundets vice ordförande Katarina Wolf från Rimforsa.
Katarina Wolf driver frågan om ägarskiften inom lantbruket som en större samhällsfråga, en fråga som är avgörande för svensk livsmedelsförsörjning och beredskap. Det har gjort henne till en av de tyngre opinionsbildarna in om den gröna näringen.
– Jag är både glad och hedrad, säger Katarina Wolf som är vice ordförande i LRF Ungdom som lyft frågan i flera intervjuer och debatter.
Måste kunna rekrytera till branschen
– Ägarskifte är inte enkelt. Det är inte ”bara” frågan om generationsskifte längre. Det handlar om allt från kapitalanskaffning, lagstiftning och EU-stöd, säger Katarina.
Hon och hennes familj har nyligen gått igenom processen. Det tog tid. De var noggranna och hittade en lösning där tre syskon idag driver familjegården efter föräldrarna som kliver åt sidan.
– Det finns många modeller. Varje exempel som kommer fram och kan utmana bilden av att en 60 årig man ska driva lantbruk välkomnar jag. Det är viktigt att få med jämställdhet och mångfald, jobba för inkludering och lyfta attraktionskraften om vi kunna rekrytera framtidens livsmedelsproducenter, menar Katarina.
Lyft friskfaktorer och arbetsmiljön
Hon märker att samtalet ändras. Fler vill arbeta med något som är meningsfullt, att arbeta med jord och skog, djur och livsmedel. Andra vill ha ett arbete som inte är stillasittande utan mer fysiskt där arbetstiden är flexibel. Men lösningarna på ensamarbete är något man måste arbeta med.
– Rationaliseringen har gjort det glesare mellan gårdarna. Den gemenskap som tidigare fanns i byn måste hitta andra former; som i olika sätt att umgås, i gillen eller samarbeten. Vi måste lyfta friskfaktorerna och öppna upp för samtal om vår arbetsmiljö, även den psykiska, menar Katarina.
Behöver stärka attraktionskraften
Hon välkomnar den studie som Jordbruksverket initierat om psykisk ohälsa inom lantbruket där SLU fått i uppdrag att göra en stor kartläggning. Samtidigt ser hon att tidigare satsningar gjort stor nytta, som LRFs kampanjer för ”Säkert Bondförnuft” när man lyfte riskerna i den fysiska arbetsmiljön.
– Vi behöver stärka attraktionskraften. Ska vi ha en livsmedelsproduktion i framtiden kommer vi behöva rekrytera utanför våra egna led. Så kan vi hitta nycklar som stärker branschen och underlättar ägarskiften är mycket vunnet, säger Katarina.
Teknikutveckling gav plats
På listan finns finansminister Elisabeth Svantesson (M) från Nora på plats 25 med motiveringen att hon tog handeln i örat när priserna rusade under hösten. Från Nora har även Kolbjörn Kindströmer tagit position och återfinns på plats 39 som talesperson för Skogsmaskinentreprenörerna där han är arbetande styrelseordförande.
Crister Stark, tidigare VD för Väderstad, tog initiativet att samla in reservkraftverk till Ukraina och finns på plats 41. Som 42a hittar vi Axel Lagerfält från Linköping, vinnare av Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen 2021 och nu utställare på Agritechnica med sin banbrytande lösning för lantbruket. LRFs ordförande på Gotland, Andreas Nypelius, parkerar på plats 45:
Frakten avgörande för bönder på Ön
”När Destination Gotland meddelade att fraktpriset skulle höjas med cirka 30 procent larmade han om vilka katastrofala konsekvenser det skulle få för lantbruket på Ön, där cirka 80 procent av det som produceras skickas till fastlandet”.
Ytterligare en inspiratör är Pär Frankelius, tillika docent vid Linköpings Universitet och processledare för Agtech 2030, som parkerar på plats 47: ”För att så ivrigt hålla lantbrukets fana och innovationskraft högt, både nationellt och internationellt”.