Karin och Tore Johannesson är Årets Nötköttsföretagare i Jönköpings län

Årets nötköttsföretag Jönköpings län
Karin Nalbin, orförande i LRF Jönköpings län och Dan Waldemarsson, ordförande i Jönköpings läns Nötköttsproducenter delade ut priset.

Det är inte självklart att våga satsa och bygga nytt, men familjen som utsetts till Årets Nötköttsföretagare i Jönköpings län tänkte som det heter utanför boxen, ja faktiskt tänkte de ända upp i liggbåset, och skapade resurseffektiva och djurvänliga stallar för sin ekologiska köttproduktion på gården Tokarp utanför Tranås.

I kriterierna för Årets Nötköttsföretagare fokuserade man i år på just byggnation. Under parollen ”Bygga för framtiden” har man i alla län letat efter gårdar som har byggt på ett innovativt sätt och för framtidens behov, med hållbarhet i tanken och med fokus på såväl arbetsmiljö som djuromsorg och smittskydd.  

Familjen Johannesson är en värdig vinnare, då statistiken visar att deras satsning och nytänk när det gäller dikostall har gett en ännu bättre djurhälsa, inte minst för kalvarna. 

Man kombinerar djupströbäddens fördelar, där korna får kalva i lugn och ro, med liggbåsens rationalitet och möjligheten att ta till vara på den värdefulla flytgödseln, självklart med en väl tilltagen kalvgömma för de små. Johannessons byggde 2018 och deras modell på dikostall har fått flera efterföljare, och visas som inspiration från leverantören. 

Familjen Johannesson är nu med och slåss om att bli Årets Nötköttsföretagare i hela Sverige.