Jorden och skogen i stan gör succé i Umeå

Norrmejerier låter 6:e-klassarna smaka de nya ostarna
Norrmejerier låter 6:e-klassarna smaka de nya ostarna

Evenemanget Jorden och skogen i stan arrangeras återkommande av LRF på flertalet platser runt om i Sverige, och i år var det åter igen dags att hålla till på Forslunda Gymnasium utanför Umeå. Under två dagar, den 11-12 september kommer hundratals elever i årskurserna 4-6 med lärare på besök för att lära sig om var maten kommer ifrån.

I år är cirka 1300 elever från hela stan anmälda att delta på det årliga evenemanget Jorden och skogen i stan. Här erbjuds eleverna en utomhusdag där de får vandra mellan 27 intressanta stationer på olika teman, där de får lära sig om allt från skog till hur man kardar ull.Syftet med dagen är att ge eleverna ökad kunskap om de gröna näringarna och ge dem mer kännedom om vart maten kommer ifrån. 

-Det är jättekul att vara här, mycket roligare än att vara på skolan, berättar killarna i klass 6 från Kasamark. 

Klasserna följs åt av sina lärare och går runt mellan stationerna på skolan. Hos Norrmejerier fick de höra om hur mjölktankbilen kommer och hämtar mjölk ute på gårdarna, för att sedan köra till mejeriet där den blir till fil, ost, grädde, och mycket annat. Här fick eleverna också provsmaka på de nya ostarna Godare och Mildare som släpps av Norrmejerier. 

- Den som heter Godare tyckte jag mest om, säger Hugo, men blir snabbt nedröstad av Novali och Paulina som tyckte om Mildare ännu mer. 

Gymnasieelev på Forslunda berättar om får och vallning
Gymnasieelev på Forslunda berättar om får och vallning

Vid en annan station får eleverna lyssna till Forslundas egna gymnasieelever som berättar om hur de tar hand om fåren, hur ofta de får lamm och vad taggen i örat betyder. Ett stenkast längre bort är nästa station hos Jägareförbundet, där elerverna få känna på horn från olika djur, titta på spillning och lyssna till olika lockrop. För den intresserade fanns också torkat älgkött med smak av basilika.

Eleverna smakar på torkat älgkött
Eleverna smakar på torkat älgkött

I LRFs egna monter står regionstyrelseledamöterna Ida Oderstål, Vilhelmina, och Stefan Lindgren, Vännäs. Tillsammans med Mona Thorsson hade de förberett en tävling som går på tid.

- Klassen får ett hög med bilder på olika livsmedel, och lite längre bort hade vi korgar med bilder på olika djur och sädesslag. Den klass som lyckas sortera bilderna i rätt korg, det vill säga de som lyckas para ihop livsmedlet med rätt djur eller sädesslag, vinner glass till hela klassen från Glassbonden utanför Vännäs berättar Mona Thorsson, Folkrörelseutvecklare på LRF Nord.