Krönika: Jens Bendelin

Jens Bendelin
Jens Bendelin. Foto: Carolina Fransson

Jens Bendelin i LRF Gotlands regionstyrelse berättar i sin krönika om hur det varit att ta emot en praktikant och att man kan lära mycket av varandra.

Tidigare i höstas fick jag ett samtal från en ung student som frågade om han fick praktisera hos mig en vecka och testa på skogsbruket in action. Jag välkomnade honom så klart, något annat hade varit otänkbart. Han studerar naturbruk vid Ryssbygymnasiet och är hemmahörande på Gotland. Jag har träffat honom tidigare då han och hans far besökt mig på jobbet, så vi var inte helt nya för varandra.

Under praktikveckan fick han följa med på allt. Jag ville visa bredden av hur mitt arbete ser ut och skogsbrukets många delar. Från att träffa markägare, köra gallringsmaskin, motorsågshuggning till att röja granar på betesmark. Jag ville att han skulle träffa många samarbetspartners för att visa att detta inte är ett ensamt jobb.

Veckan ledde till mycket glädje och självreflektion kring vilka val jag har gjort som har tagit mig dit jag är idag. På många sätt ser jag ser jag mycket av mig själv i honom. För 30 år sedan var jag var i samma ålder, gick på naturbruksgymnasium, drömde om en aktiv tillvaro nära naturen och en med en framtidsvision om ett skogsbruk som jag själv kunde vara med att forma. Praktiken har nu gått mot sitt slut och jag tror att vi båda tar med oss en massa lärdomar och tankar från veckan.

Min stora insikt är vikten av att vi öppnar upp våra gårdar och företag och välkomnar de som är nyfikna på att följa i våra fotspår. Det är oerhört viktigt att vi gör det på ett bra sätt – det ska inte bara passa verksamheten men också vara extra intressant för den som tillfälligt är på besök. Vi har en möjlighet att påverka en nästa generation skogsbrukare. Måhända att vissa moment tar längre tid och lite instruktioner, men se denna tid som en investering och en möjlighet att reflektera över ditt arbete.

Du kan förbereda dig för ett yrkesliv inom skogsbruk på lite olika sätt. En bra början är att gå naturbruksgymnasiet. Särskild skogslinje finns på ett tiotal ställen runt om i landet, närmast Gotland är Småland. Där gick jag själv eftersom jag ville ha ett yrke i skog och mark.

Jag känner mig stolt att jag fick möjlighet att dela min vardag och resa in i skogsbruket med min praktikant. För min egen del hade jag ett glapp på 20 år när jag jobbade inom andra branscher innan jag hittade hem. Kanske, genom hans vecka hos mig, får han en tydligare väg in i yrket.