Krönika Jeanette Blackert
2025-03-31

Regionordförande Jeanette Blackert skriver i sin krönika om årets regionstämma, matpriserna och Livsmedelsstrategi 2.0.
Stämmotider!
Som förtroendevald inleds våren med våra föreningars stämmor och för ett par veckor sedan var vi LRF Östergötland först ut med att ha årsstämma. Tack till kontoret som riggat allt det praktiska och stort tack till Er som gästade stämman och nyttjade medlemsdemokratin. Som omvald ordförande är jag också otroligt stolt över att få representera ett av Sveriges främsta jordbrukslän. Tack!
Av våra elva motioner beslöt stämman att sända sju till riksförbundsstämman. Stämman kunde också enhälligt ställa sig bakom regionstyrelsens förslag på stämmouttalande, där vi uppmanar till ett ökat ansvarstagande till att vi får en viltförvaltning i balans och minskade viltskador.
Jag fick också avtacka två styrelsekamrater, Per Wendler och Carl Gudmundsson som båda varit uppskattade och kommer att vara saknade. I stället fick jag glädjen att välkomna två nya in i styrelsen som jag ser fram mot att arbeta med, Johan Mattsson och Tobias Karlsson och de kommer att presentera sig i kommande medlemsbrev.
Senaste veckan har det pratats mycket om de ökande matpriserna. I flera sociala medier har det också uppmanats till bojkott av de större matkedjorna. Jag blir lite provocerad av medias hets om detta och när det är kaffe, juice och läsk som nämns kan man fundera på hur livsviktigt det är! Klart är ändå att priserna på mat stiger liksom priserna till oss producenter, men det är också nödvändigt. Här gäller det för oss att förklara vikten av att vi får skäligt betalt för det vi producerar för att kunna investera för framtiden, men också för att kunna klara de högre risker vi tar idag med ett klimat i förändring och en världsbild som håller på att ritas om.
Så den 21 mars kom den äntligen, Livsmedelsstrategi 2.0. Såklart är vi glada över att regeringen äntligen arbetat fram en mer uppdaterad strategi, dock gav den också en del mer att önska. Regeringen lovar i sitt pressmeddelande att de nu växlar upp arbetet med att stärka vår konkurrenskraft och ambitionen är att produktionen av svensk mat ska öka. Förutom det ser jag positivt på att de även nämner exportfrämjande åtgärder och att gastronomin finns med för såklart är det viktigt att det vi producerar även smakar gott!
Att vi ska ha mätbara mål för hur mycket som ska produceras var ett av de förslag LRF spelat in och vi hade gärna sett att de var på plats redan nu istället för att SJV ska utreda och komma med förslag senare.
Att få enklare tillståndsprövningar är också ett önskemål från oss och här har vi i Östergötland påbörjat ett arbete kring frågan med Länsstyrelsen och de konsulter som jobbar med tillståndsansökningar då vi träffades för en workshop på slottet i början av mars.
Ja, vi har ännu ett spännande år framför oss och då inte bara växtodlingsmässigt utan med världsledare som Trump, Putin, Jinping och Kim Jong-un kan allt hända och jag ser med tillförsikt på att Europa och EU ändrar fokus till en mer produktionsfrämjande politik och för stärkt beredskap.
Med de orden vill jag önska Er alla lycka till med vårbruket och hoppas att vi ses på aktiviteter under våren!