”Jag känner stolthet varje dag – det blir ju mat!”
2025-04-14

I hjärtat av Skåne, utanför lilla Stehag, driver Oscar Tidfält tillsammans med sin sambo ett levande lantbruk med både kor, grisar och växtodling. Företaget som sysselsätter elva personer utvecklas ständigt. Genom ett framgångsrikt generationsskifte, 11 anställda och ett starkt fokus på hållbarhet visar han att unga lantbrukare är en avgörande kraft för framtidens livsmedelsproduktion.
Valde omvägen via el och automation
Oscar växte upp på gården men valde först en annan väg. Han utbildade sig inom el och automation och arbetade i flera år med teknik.
– Det var ett spännande jobb och jag fick bra lön, men jag saknade något. Jag ville ha mer variation och mer mening. På gården vet du att det du gör faktiskt betyder något – varje dag slutar med att du har producerat mat. Den känslan går inte att jämföra med något annat. Det är en enorm stolthet i det.
När han sedan tog steget att återvända till gården visste han att det var rätt beslut. Idag driver han verksamheten tillsammans med sin sambo Cecilia och de är mitt i småbarnslivet.
Generationsskiftet – den största utmaningen
Att ta över en gård är inte bara en praktisk process. För Oscar blev generationsskiftet både den största utmaningen och nyckeln till utveckling.
– Det är nog den största utmaningen jag varit med om. Det är mycket känslor, mycket som ska avgöras och du vet inte riktigt vilka förutsättningar du har förrän allt är klart. I vårt fall var det först i början av 2023 som det blev helt klart – men jag hade redan varit verksam sedan 2017. Det var en lättnad när det föll på plats. Då kunde vi börja bygga det vi ville göra på riktigt, och lägga en plan framåt om hur vi vill utveckla företaget.
En arbetsdag som aldrig är den andra lik
– Det är nästan omöjligt att säga hur en vanlig dag ser ut, skrattar Oscar. Det är så beroende av säsong, väder och vad som händer i verksamheten. Vissa dagar handlar det om praktiskt arbete i stallet eller ute på fälten, andra dagar om möten, personalledning, planering och ekonomi.
– Min roll är att få både djuren, företaget och människorna att utvecklas. Vi är elva anställda, så det är viktigt att alla trivs och att vi tillsammans jobbar mot gemensamma mål.
Social hållbarhet som grund
För Oscar är hållbarhet inte bara ett ord – det genomsyrar hela verksamheten.
– Jag tror verkligen att social hållbarhet är grunden för allt. Klarar vi den, så löser sig ofta resten. Vi jobbar mycket med samarbete – både inom gården och med andra lantbrukare i närheten. Man måste våga ta hjälp, våga byta tjänster, våga se vad man är bra på och vad andra kan göra bättre.
Men han lyfter också något många inom lantbruket brottas med – svårigheten att ta ledigt.
– Vi är så präglade av att alltid jobba. Vädret styr, djuren styr. Men vi måste bli bättre på att skapa utrymme för reflektion. Får du inte tid att tänka efter så missar du ofta det långsiktiga.
En lärorik pappaledighet
När Oscar tog beslutet att vara pappaledig i ett halvår var han orolig.
– Jag tänkte att "hur ska det gå, vad händer med företaget?". Jag såg bara utgifterna framför mig. Men det blev precis tvärtom.
Under pappaledigheten insåg han vikten av att bygga strukturer och delegera ansvar.
– Jag hittade samarbeten, såg vilka uppgifter andra kunde göra bättre än jag själv. Företaget blev faktiskt mer effektivt. Jag lärde mig att ta ett steg tillbaka ibland är en styrka, inte en svaghet.
Engagerad i LRF Ungdomen
Oscar är också engagerad i LRF Ungdomen, där han ser stora möjligheter att påverka och skapa förändring.
– Vi är inte så många unga kvar i branschen, men det vi gör är så otroligt samhällsviktigt. Därför måste vi synas och höras. Jag gick med i LRF för att påverka både min egen och andras framtid.
Han beskriver LRF som unikt i sin roll:
– Det är en neutral mötesplats där ingen försöker sälja något – alla är där för att utveckla branschen. När man enas där, då får budskapet kraft. Vi måste vara med där besluten formas, för det som beslutas i dag påverkar oss under lång tid framöver.
Tips till andra unga
Oscars råd till andra unga som funderar på att engagera sig i LRF eller att satsa på ett liv inom lantbruk är tydligt:
– Det är en fantastisk bransch. Här behövs både praktisk och teoretisk kompetens, det spelar ingen roll vad du är bra på – allting behövs. Men vi är för dåliga på att prata om hur kul det är! Vi måste bli bättre på att marknadsföra oss själva.
Han lyfter också vikten av att branschen tar ett gemensamt grepp om generationsskiften.
– Jag ser kollegor försvinna för att det tar för lång tid. Det är en fråga vi måste våga prata mer om – i alla forum.