Intresserade elever på MOA-mässan i Umeå

MOA-mässan

Under tisdagen och onsdagen 10-11 september anordnas MOA-mässan på Nolia i Umeå. LRF är på plats och berättar om vilka jobb som finns inom de gröna näringarna, och varför eleverna ska välja just ett grönt spår när det är dags att välja gymnasium.

Under tisdagen och onsdagen 10-11 september anordnas MOA-mässan, en så kallad yrkesmässa och som är en del i Umeå kommuns arbete i att få eleverna att fatta informerade beslut om deras yrkesmässiga framtid. Det är ett unikt tillfälle för elever i årskurs 9 att på en och samma dag lära sig mer om olika yrken, testa arbetsuppgifter och få kunskap om karriärvägar.

Mässan, som anordnas av Umeå kommun, hålls i samarbete med näringslivet kring kompetensförsörjningsfrågan genom att inspirera elever inför deras gymnasieval. LRF var på plats och berättade om Jobbguiden, som beskriver vilka yrkesval som finns att göra inom de gröna näringarna om man vill gå en gymnasial utbildning, eller plugga vidare på universitet. 

 

MOA-mässan på Nolia i Umeå
MOA-mässan på Nolia i Umeå

LRF var på plats och berättade om Jobbguiden, som beskriver vilka yrkesval som finns att göra inom de gröna näringarna om man vill gå en gymnasial utbildning, eller plugga vidare på universitet.

- Det är full rulle, men det är roligt att prata med eleverna säger Simon Holmlund, ledamot i regionstyrelsen. Man får fundera på hur man ska locka in dem, men sedan är det lätt att informera och ställa frågor till dem. Det här lyckohjulet är en bra grej, säger Simon Holmlund och pekar på ett hjul som eleverna får snurra för att sedan få frågor upplästa till sig om hur lantbruk fungerar.

Förtroendevald Simon Holmlund samtalar med 9:or
Förtroendevald Simon Holmlund samtalar med 9:or

- Vi har många trevliga samtal. Och det är viktigt att vara på plats sådana här dagar, för att visa att vi är den framtidsbransch vi är, säger Mona Thorsson, Folkrörelseutvecklare på LRF Nord.