Inför betessäsongen: om du drabbas av rovdjursangrepp på tamdjur

En ny rovdjurspolicy antogs 2013.

Vi har sammanställt information om vad du som tamdjurshållare bör tänka på och hur du kan agera vid misstanke om rovdjursangrepp på tamdjur.

Betessäsongen för våra tamdjur är här. I sämsta fall kan det också innebära rovdjursangrepp på tamdjur. Vi vill betona vikten av att du direkt rapporterar alla observationer och indikationer på rovdjur på Skandobs.

Misstänker du rovdjursangrepp, så här gör du:

  • Anmäl omgående skadan till Länsstyrelsen.
  • Flytta inte djurkroppar från fyndplatsen utan klartecken från Länsstyrelsen och försök att låta omgivningen vara orörd. Det kan däremot vara bra att täcka över djurkroppar eller spårtecken ifall besiktningen inte kan ske samma dag som anmälan. Skadade djur ska givetvis tas omhand snarast möjligt, men det är bra att fotodokumentera skador innan veterinärbehandling om djuret behöver vård innan besiktningen kan ske.
  • Sätt in akuta åtgärder. Om en djurbesättning drabbas av rovdjursangrepp, i synnerhet av varg eller björn, är risken stor för ytterligare angrepp de närmast följande dagarna och veckorna. Man bör därför vidta akuta åtgärder snarast möjligt efter ett angrepp. Länsstyrelsen kan vara behjälplig med råd kring vilka akuta åtgärder som passar er bäst.
  • Länsstyrelsen besiktigar och försöker bedöma skada. Besiktningspersonen har med sig ett besiktningsprotokoll och en blankett för ansökan om ersättning för skadan. Om du vill ha ersättning måste du fylla i ansökan och skicka den till Länsstyrelsen. Besiktningsprotokollet skickas in av besiktningspersonen.
  • Ansök om ersättning. Den som har fått tamdjur skadade eller dödade av stora rovdjur kan ansöka om ersättning hos Länsstyrelsen.
  • Se hur du kontaktar Länsstyrelsen i ditt län för anmälan och besiktning av skada på tamdjur:

Skyddsjakt på eget initiativ – jaktförordningen 28§

28 § jaktförordning ger tamdjursägare och vårdare rätten att skydda sina djur från eventuella angrepp av rovdjur. Du får döda rovdjuret om det inte går att skrämma bort rovdjuret, eller på annat sätt avvärja angreppet. Du ska omedelbart anmäla användandet av 28 § jaktförordning till din länsstyrelse.

Läs 28 § jaktförordning i lugn och ro, innan du behöver använda den. Länken nedan kräver att du loggar in på LRF.se.

Det här gäller vid 28 § jaktförordning - LRF

Rovdjursinformation från Länsstyrelsen

Du som är tamdjursägare kan i det fall Länsstyrelsen erbjuder tjänsten anmäla dig till länsstyrelsens kontaktlista i det län där du är verksam. Länsstyrelsen skickar då ett meddelande till dig, om det förekommit ett rovdjursangrepp i din närhet.

Du hittar kontaktformulär och mer information på respektive Länsstyrelses hemsida:

Vill du veta mer om hur LRF jobbar med viltskador och varg?

Om du prenumererar på de sakområden som intresserar dig får du ett notismejl när vi publicerar nytt innehåll som intresserar dig.

Läs mer och prenumerera på LRFs sakområdessida.

Eleonore Marcusson
Regionalt sakkunnig viltförvaltning LRF Mitt
Eleonore.marcusson@lrf.se eller 010-184 42 35