Implementeringsrådets första insats mot ökad regelbörda

Anna Irani
Anna Irani

Regeringens Implementeringsråd har nu lämnat sina första underlag till Sveriges förhandlingar i EU om två förslag till rättsakter, direktivet om miljöpåståenden och frågan om regler vid djurtransporter, som båda kommer ha en påverkan på företag i de gröna näringarna. Rådets utgångspunkt är hur förslagen påverkar företagens konkurrenskraft.

Anna Irani, jurist och näringspolitisk expert på LRF, är en av ledamöterna i Implementeringsrådet. Hon sitter där på personligt mandat men hennes expertområde är företag i de gröna näringarna.

– Vi har nu kommit med rekommendationer till regeringen när det gäller två förslag till EU-rättsakter, Green Claims, eller direktivet om miljöpåståenden, och förordningen om djurtransporter. Diskussionen har förts inom rådet och med berörda branschorganisationer, bland annat LRF. Det är viktigt med en bred förankring och många olika perspektiv, säger Anna Irani.

Direktivet om Green Claims är ganska omfattande och Implementeringsrådet vill att regeringen verkar för att det pausas.

– Det är mycket som är oklart kring hur det kommer att förhålla sig till andra överlappande rättsakter och hur det skulle påverka företagen som behöver redas ut. Finns det verkligen ett behov av den här regleringen? Men om det inte blir en paus så har vi också tagit fram rekommendationer för hur man kan förändra regelverket så att det inte blir lika betungande och kostsamt för företagen.

När det gäller djurtransporterna har rådet analyserat vad förslaget innebär för svensk del. I vissa delar går det längre än de nuvarande svenska reglerna som redan innebär ett högt djurskydd.

– Det handlar bland annat om utrymme i transporter och om krav på veterinär närvarande vid lastning och lossning. Plus utökad användning av ett spårsystem som skulle leda till mer administration för företagen. Framförallt när det gäller häst är det oklart hur rättsakten kommer att påverka företagen. Hästar transporteras mer än andra djur, som oftast bara transporteras en gång, till slakt.

Nu är rekommendationerna i båda frågor inskickade till regeringen som underlag i deras förhandlingar och Implementeringsrådets ambition är att de ska förhindra ytterligare framtida regelbörda.

Implementeringsrådet

I maj 2024 fattade regeringen beslut om att inrätta ett Implementeringsråd som ska stärka svenska företags konkurrenskraft och motverka omotiverad regelbörda och överimplementering av EU-regler.