Hur solrosor blev stöd till lantbruksstuderande i Ukraina
2024-04-18
Södertälje ortsförbund har i två år samlat in pengar genom att sälja solrosor. Pengarna har gått till ett lantbruksuniversitet i Ukraina och hjälper studenter att få en utbildning.
Vi träffade Carl-Albert Rydemark och Nils Söderberg, två av initiativtagarna till och eldsjälarna bakom solrosinsamlingen, hemma hos Carl-Albert i Hölö. Även om vi skrivit om dem och solrosorna tidigare ville vi gräva lite djupare i hur det hela kom till och hur det har gått.
Hur det började
– Jag satt i traktorn och så kom jag på en idé där. Tänkte att vi kanske kunde så solrosor, för jag är ju väldigt engagerad i det här. Jag tycker det är förskräckligt för människorna i Ukraina. Men vi lantbrukare kunde hjälpa till. Skulle vi inte kunna så solrosor som är deras nationalsymbol? Och på kanter och zoner och så samla in pengar. Men då nämnde jag det för Carl Albert och sen gick det ju väldigt fort med allting, berättar Nils Söderberg.
– Jag hade lite kontakter för jag har hjälpt till med hästfoder till Ukraina. Det var väldigt många djur som for illa i när Ryssland anföll, och gör det fortfarande. Jag kände Josephine Robéus som varit nere i Ukraina, kört dit förnödenheter och hjälpt till att flytta hästar med sin hästbuss. Så jag kontaktade henne och tillsammans fyllde vi en buss med hästmat och hästtäcken och förnödenheter och ett elverk. Efter det blev det några bussar till med mer hästfoder, fler elverk och annat, berättar Nils Söderberg.
Solrosor passar bra inte bara för att solrosen är Ukrainas nationalblomma, den går också bra att odla på ytor som kanske annars inte passar sig för odling av annat, som vägkanter. Det viktiga, påpekar Carl-Albert, är att där man odlar ska vara lättillgängligt för de som vill köpa. Solrosorna måste synas från vägen när folk kör förbi, och det ska helst vara lätt och tillgängligt att parkera, gå och plocka sina solrosor och betala.
Samarbete med Väderstad
Både Carl-Albert och Nils lyfter samarbetet med Väderstad som första året sponsrade insamlingen med 30 000 kr och var behjälpliga med förmedling av kontakter också.
– Vi hade hört att de hade ett samarbete där nere, med dotterbolag. Jag kontakt med Bosse Stark på Väderstad. Och han sa du ska få prata med en kille på företaget här som har utrikeskontakter i Ukraina. Det var helt avgörande för att det här skulle bli av, säger Carl-Albert.
De insamlade pengarna går till en lantbruksutbildning i Ukraina, AgroKebety, och används till att fler i Ukraina ska kunna få en bra utbildning inom lantbruk, något som verkligen behövs, inte minst nu.
En stor utmaning
Ett stort problem visade sig vara hur de skulle få pengarna till Ukraina, berättar Carl-Albert Rydemark. Men via en kontakt på Swedbank lyckades de sist få till det så de kunde 2022 föra över 11 000 euros till skolan i Ukraina. Men det var inte lätt.
– Man måste ha både sydväst och gummiraka och hängslen och hela faderullan, berättar Carl-Albert.
Succén 2022 följde de upp med att kunna skicka 15 000 euros i december 2023.
Gör en insamling igen 2024
Att de ska göra en insamling i år igen, 2024, har de bestämt, och nu vill de gärna att fler är med och odlar solrosor. Vem som helst som vill vara med kan köpa in solrosfrön, odla, sätta upp en QR-kod för betalning via Swish.
Förra året märkte vi att det var många som måste ha sålt solrosor utanför vårt område, för vi samlade in så mycket pengar, det hade inte gått bara här. Det är vi tacksamma för och vi funderar nu på hur vi kan öka det i år, avrundar Carl-Albert Rydemark.
Håll en utkik på deras Facebooksida för information om hur du kan vara med och odla solrosor till stöd för Ukraina.