Hur går det med överklagandet av vattenskyddsområdet för Göta älv?

Göta älvs vattenskyddsområde

Regeringen har gett sakägarna möjlighet att yttra sig, senast den 30 september, angående länsstyrelsens beslut om ett omfattande vattenskyddsområde för Göta älv, som har varit föremål för överklaganden sedan 2022.

År 2022 tog Länsstyrelsen i Västra Götaland beslut om att fastställa ett mycket stort vattenskyddsområde för Göta älv. 53 sakägare överklagade beslutet till regeringen. Den största invändningen från sakägarna var att det inte är motiverat med en yttre skyddszon eftersom det inte finns några föreskrifter där. Sakägarna hänvisar till den vägledning som finns för att inrätta vattenskyddsområden, där det anges att finns det inga föreskrifter är det heller inte motiverat med ett skyddsområde. Nu ca 2,5 år senare har regeringen återkommit till sakägarna där de ges möjlighet att yttra sig igen, senast 30 september, på de yttranden som Länsstyrelsen i Västra Götaland och Havs och Vattenmyndigheten (HaV) har lämnat.

HaV håller fast vid att den yttre zonen inte är motiverad och därför ska inte ett skyddsområde belasta berörda fastigheter.    

Länsstyrelsen i Västra Götaland å sin sida står fast vid den yttre zonen ska vara kvar och motiverar bland annat med att det underlättar för räddningstjänsten vi olyckor.

Från LRFs sida anser vi det vara anmärkningsvärt att länsstyrelsen i Västra Götaland går emot den vägledande myndigheten på området. Att besluta om en skyddszon som omfattar ett så stort geografiskt område, och som enligt vägledningen inte anses motiverad, och som inskränker berörda fastigheter med kostnader samt regelkrångel, skickar mycket dåliga signaler till jord och skogsägare i Västra Götaland.

Rimligtvis borde regeringen under hösten komma med ett beslut i frågan. Kommer man följa vad den vägledande myndigheten HaV anser, eller kommer regeringen stödja Länsstyrelsen i Västra Götalands hållning?  


Christer Jansson

Regionalt sakkunnig LRF Väst - Vattendirektiv, vattenskydd, markavvattning, vattenlagstiftning
christer.jansson@lrf.se  
070-240 47 89