Hönshirs och enorma mängder gräs på Bond-Gården i Östra Blekinge
2024-08-30
Vi har träffat Anders Olsson på Bond-Gården i Olsäng i Östra Blekinge mitt i gurkskörden. Vi samtalade om hans gård och produktion samt om livsmedelsproduktion nu och i framtiden. Häng med!
Berätta lite om din gård och vad du producerar
På Bond-Gården odlar vi främst sparris, Västeråsgurka och sockermajs. Vi har även lite jordärtskockor och vi odlar havre till julkärvar. På djursidan har vi Angus nötkreatur med ungefär 30 moderdjur. Vi säljer kalvarna när de är sex till sju månader gamla, vanligtvis till Gotland där de föds upp vidare. Jag är stolt över vår blandning av grödor och djurhållning, och även om förutsättningarna här i Blekinge inte alltid är de bästa med våra ganska dåliga jordar, så gör vi det bästa av situationen.
Hur har sommaren varit?
Sommaren började lite trögt med kalla och torra förhållanden. Det såg först ut att bli en upprepning av förra året, som var det sämsta året jag upplevt. Men i juni kom det lite regn och bättre temperaturer, och allt började se ganska bra ut. Sparrisen, Västeråsgurkan och sockermajsen har utvecklats fint, så även om våren inte var den bästa har grödorna tagit sig bra.
Du visade på en gröda bland majsen som inte är så populär? Vad är det?
Jo det vi ser här är hönshirs, vilken är en riktigt svår konkurrent för våra grödor. Den kom hit för över 30 år sedan, och vi tror att den spridits via fåglar, särskilt under kraftledningar och telefonledningar där fåglarna sitter. Det är ett ogräs som är svårt att bekämpa, och vi har prövat olika metoder, men det är ett konstant problem. I majsodlingarna är det särskilt svårt att hålla hönshirsen i schack, och den växer snabbt, högt och tätt, vilket gör att det är svårt att skörda majsen för man kommer inte igenom. Jag har byggt en specialmaskin för att ”välta” ner hirsen mellan raderna.
Nu har vi kommit fram till gurkfältet, berätta lite om din gurkplockningsmaskin
Gurkplockningsmaskinen är en stor hjälp på gården. Den bygger på ett koncept från Holland som vi implementerade efter att företaget Felix bad oss bli mer effektiva. Med maskinen kan vi plocka gurkor mycket snabbare än för hand, vilket gör att vi kan hantera större ytor med färre personer. Det är en maskin som har fungerat klockrent för oss, och den har verkligen underlättat arbetet. Även om det är en investering, är det en som har betalat sig genom att vi kan producera mer effektivt.
Du hade lite problem i början av säsongen med gurkorna. Vad handlade det om?
Vi fick gurkbladmögel som är en svampsjukdom som kan slå ut hela fält på bara några dagar. Det brukar inte komma så tidigt på säsongen, men i år fick vi det redan vid första plockningen. Det är svårt att skydda sig mot, och när det väl slår till måste man agera snabbt. Det gäller att förebygga genom att spruta med preparat, men det är kostsamt och tidskrävande.
Hur ser du på framtiden för dig som livsmedelsproducent med tanke på att få tag på arbetskraft och andra utmaningar?
Det är svårt att få tag på arbetskraft, och det är ett av de största problemen vi har idag. Vi har precis klarat oss i år, men det är med nöd och näppe. Framtiden ser utmanande ut, särskilt med tanke på arbetskraftsbristen och de klimatförändringar som påverkar lantbruket. Det är svårt att vara optimistisk när man ser hur mycket som måste till för att fortsätta vara konkurrenskraftig. Dessutom är det stora utmaningar med att få betalt för våra produkter och hantera alla regleringar.
Vad ska du göra i höst?
Hösten innebär att vi fortsätter med skörden av bland annat havre. Vi ska även slå lite hö och se över all digital teknik som vi använder. Det blir en hel del arbete med underhåll och förberedelser inför nästa säsong. Jag ska också fortsätta övervaka grödorna och djuren för att se till att allt fungerar som det ska.
Vad är det viktigaste som LRF ska arbeta med framöver?
LRF har en viktig roll att spela, och jag tycker att de främst ska fokusera på miljöfrågor och att vi får betalt för våra produkter. Det är en gammal men viktig fråga. Dessutom behöver de arbeta för att underlätta för oss lantbrukare att hantera de stora kostnaderna och kapitalkraven som kommer med modern jordbruksverksamhet. Det är också viktigt att LRF jobbar för att minska regelkrånglet och att politikerna får en bättre förståelse för hur lantbruket fungerar.
Hör Anders berätta med egna ord om sin verksamhet och sommaren.