Höjdpunkter från LRF Dalarna 2024

Blomsterremsa Öjebyn Agro Park

2024 har varit ett händelserikt år, det har nog inte undgått någon. Här har vi samlat några höjdpunkter av allt det LRF Dalarna har arbetat med under året som gått.

Några exempel på LRF Dalarnas arbete under 2024

  • Vi har publicerat opinionsbildande debattartiklar under året i länets tidningar.
  • Vi samlade ett sjuttiotal representanter för kommungrupperna i Dalarna, Gävleborg och Mälardalen i Tällberg för en kommungruppskonferens.
  • Inom ramen för vildsvinsprojektet har vi möjliggjort att markägare, brukare och jägare har större kunskap om vildsvinet som art.
  • Vi har jobbat vidare med att alltid lyfta beredskapsperspektivet i de sammanhang vi verkat i.
  • Under vinter och våren genomfördes digitala månadsträffar med kommungruppsledamöter i Dalarna. 
  • Vi har lagt engagemang på att prata om effekterna av stormen Hans och rapportering av översvämningarna.
  • I våra kontakter med riksdagsledamöter har vi belyst utmaningar och konsekvenser av den samlade rovdjursförekomsten.
  • Vi har under året lyft attraktionskraft och kompetensförsörjning inom de gröna näringarna som viktiga näringspolitiska frågor.
  • LRF Dalarna har deltagit med synpunkter i flera samråd av regionala och nationella stamnätsledningar.
  • Partnerskapet för Dalarnas livsmedelsstrategi är etablerat och möjliggör en strategisk styrning för det regionala livsmedelsstrategiarbetet.
  • Vi bjöd in Socialdemokratiska politiker till en träff för att diskutera grundlagskommitténs arbete som var tänkt att tydliggöra ersättningsrätten när brukanderätten inskränks.

Samhällsplanering och infrastruktur, vatten och miljö

Vi har jobbat med att alltid lyfta beredskapsperspektivet och nyansera ianspråktagande av jordbruksmark i kommunala översiktsplaner samt väg- och järnvägsprojekt. 

Vi har lämnat synpunkter om enskilda vägar till den regeringsutredning som har genomförts och lyft framkomlighet för jord- och skogsbrukets fordon vid samråd om kommunala översiktsplaner och vägprojekt. 

Mycket engagemang har lagts på att prata om effekterna av stormen Hans och rapportering av översvämningarna. Vi har lyft att kommunerna behöver ha kompetens inom vattenförvaltning och att vatten berör flera enheter på länsstyrelsen. Dessutom har vi har pekat på att också Trafikverket behöver involveras i vattenförvaltningen (mellan stad och land).

Jakt och vilt

Inom ramen för vildsvinsprojektet har vi möjliggjort att markägare, brukare och jägare har större kunskap om vildsvinet som art med vikten av jakt för att skydda gröda och begränsa vildsvinstammen samt hur LRFs jaktavtal och avtal för skyddsjakt är en trygghet för både markägare och jägare.

I våra kontakter med riksdagsledamöter har vi belyst utmaningar och konsekvenser av den samlade rovdjursförekomsten. Vi har bidragit till LRFs framgång om att regeringen meddelat att referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för varg ska rapporteras som 170 individer till EU (tidigare 300 individer).

Vi kontaktade och träffade våra riksdagsledamöter och föreslagna EU-kandidater för att lyfta LRFs viktiga frågor inför EU-valet.

Livsmedelsstrategi

Partnerskapet för Dalarnas livsmedelsstrategi är etablerat och möjliggör en strategisk styrning för det regionala livsmedelsstrategiarbetet. Partnerskapet består av landshövding Helena Höij, Birgitta Sacrédeus regionråd och Anita Boman Daniels, LRF Dalarnas ordförande, vilket skapar en bra grund inför det stundande arbetet med livsmedelsstrategin 2.0. 

Skog och äganderätt

LRF Dalarna har genomfört informationswebbinarier under året (ofta tillsammans med LRF Gävleborg och LRF Mälardalen) där det på skogens område hölls ett webbinarium i januari com tillämpningen av art- och habitatdirektivet, regelverk och effekter för skogsägare och hur LRF Skogsägare arbetar i denna fråga.

Opinionsbildande insändare har också publicerats under året med argument om att ägande- och brukanderätten är grundläggande för ett fritt och lönsamt skogsbruk och om-när brukanderätten begränsas krävs det att markägaren ersätts av staten bland annat med hänvisning till grundlagskommitténs uppdrag om att stärka äganderätten.

En annan skogsaktivitet är ett möte som LRF Dalarna höll med riksdagsledamöter den sjunde oktober "Skogen bidrar till biologisk mångfald och ett mer biobaserat samhälle" där också länsstyrelsen och skogsstyrelsen i länet deltog. Samtal fördes om skogens möjligheter att förse oss både med naturvärden och värdefull skogsproduktion.

I varje län finns regionala skogsprogram som administreras och leds av länsstyrelser respektive distrikt inom Skogsstyrelsen. Här har LRF Dalarna deltagit i möten och aktiviteter. På motsvarande sätt har miljömålskonferenser anordnade av länsstyrelse och regionförbund bevakats av styrelse och/eller personalresurser.

LRF Dalarna har deltagit med synpunkter i flera samråd av regionala- 130kV- och nationella stamnäts-ledningar - 400kV, om att markförlagda kablar kan och bör användas i större omfattning då de har fördelar för jord- och skogsbruket, boende, och byggande. En ny lag (Betänkande 2023/24:NU15 Näringsutskottet) innebär dock att LRF Dalarna tillsvidare avstår samråd med hänvisning till att luftledningssträckning och stolpplacering behöver hanteras på lokal nivå. Ett webbinarium om ersättningsutredningen för kraftledningar har genomförts, möjlighet finns att ta del av det här: Lär dig mer om ersättningsutredningen och LRFs arbete för marknadsmässig ersättning

Skola och arbetsmarknad

Över 50 000 elever i årskurs 4-6 deltog i årets nationella Bonden i skolan-veckor, där en digital plattform erbjöd interaktiva upplevelser av en fiktiv bondgård. Eleverna från Dalarna bidrog starkt med 1 022 elever från länet, som fick lära sig om matens ursprung genom både klassrums- och utomhusaktiviteter.

Vi har under året lyft attraktionskraft och kompetensförsörjning inom de gröna näringarna som viktiga näringspolitiska frågor, där Nordanstigs kommungrupp i Gävleborg gått i täten. I dialog med politiker och beslutsfattare har de, med stöd av LRF regionalt, betonat vikten av att öka ungas kunskap om det gröna näringslivet och dess karriärmöjligheter. Fokus har legat på att använda material som Bonden i skolan och Jobba Grönt för att stärka elevers förståelse för matens ursprung och svensk livsmedelsproduktion. Arbetet har skapat intresse och öppnat för vidare samarbeten. Bollen är nu i rullning och vi ser fram emot att fortsätta dialogen med fler kommungrupper/-avdelningar även i Dalarna för att stärka påverkan under 2025.

Kommungrupperna

I oktober samlades ett sjuttiotal representanter för kommungrupperna i Dalarna, Gävleborg och Mälardalen i Tällberg för en kommungruppskonferens. Konferensen bjöd på bland annat fördjupade diskussioner om vad det innebär  när en kommungrupp blir kommunavdelning, om påverkansarbetet, möjligheter och utmaningar framåt och temahörn med ämnen som berör kommungrupperna.

Under vinter och våren genomfördes digitala månadsträffar med kommungruppsledamöter i Dalarna, för att dela på erfarenheter, sprida information och stötta varandra.

Vi har också erbjudit webbinarier, digitala utbildningar inom olika områden samt legat nära och stöttat i och med Framtidens Folkrörelse där kommungrupperna från och med 2025 får en förstärkt roll i LRF.

Allt det material vi tidigare tagit fram och distribuerat till kommungrupperna om översiktsplaner, vägar, järnvägar och vattenskyddsområden för att stötta dem att komma in i processerna tidigt och bevaka medlemmarnas intressen finns nu på den nya regionala sidan för kommungrupperna. En sida som önskats av många ledamöter och som jobbats fram utifrån deras behov.

Nästa år

LRF fortsätter verka för en moderniserad jaktlagstiftning anpassad till dagens förhållanden med utökade jakttider, förbättrade tekniska hjälpmedel och jaktmetoder. På regional nivå kommer vi bland annat verka för en god och rättssäker tillämpning av gällande jaktlagstiftning. Den aktiva förvaltningen och många jaktliga beslut sker lokalt. Nästa år kommer vi därför synliggöra markägarens/brukarens möjligheter och verktyg för att påverka förvaltningen och i jaktliga beslut fortsatt ha rådighet över sin fastighet. 

Under 2025 kommer vi fortsätta jobba med Bonden i skolan, kontakten med studie- och yrkesvägledare samt att lyfta attraktionskraft och kompetensförsörjning som viktiga näringspolitiska frågor.

Nästa år kommer vi att jobba ännu mer med de blivande kommunavdelningarna, så att de får stöttning i att jobba med de gröna frågorna mot kommunerna och föra fram er medlemmars perspektiv i översiktsplaner, väg- och järnvägsprojekt, vattenskyddsområden osv.

Inriktningsbeslut om ett antal prioriterade områden finns i styrelsernas verksamhetsplaner för LRF Dalarna, LRF Gävleborg, och LRF Mälardalen. Troligtvis kommer ett antal nyckelaktiviteter att genomföras med syfte att skapa medlemsnytta inom områdena skog, förnybar energi, och infrastruktur. Detta arbete kommer säkert också att formas- och vägas av mot de motioner som kommer att behandlas vid nästa års regionstämmor. Det kan redan nu antas att brukande-äganderätten inom skogsbruket kommer att vara fortsatt aktuellt, samma sak får sägas om området förnybar energi där EU har aviserat att omställningen mot ett mer fossilfritt samhälle fortsätter, och slutligen kommer även en ökad elnätsutbyggnad att få uppmärksamhet.