Högt engagemang från start till mötets slut!

Förtroendemannaträff LRF Östergöltand 7 okt 2024 på Vreta Kluster.
På scenen syns Johan Karlsson och Sara Agerberg som är nya i personalteamet.

Införandet av LRFs nya stadgar och vad det innebär för länets lokalavdelningar och kommungrupper var den största punkten på programmet när LRF Östergötland samlades till förtroendemannakonferens på Vreta Kluster. Det var ett jämnt flöde av frågor och medskick under hela kvällen, men lite oväntat var det precis i slutet av mötet det hettade till i diskussionerna.

Möteskvällen den 7 oktober började med middag och mingel för 65-talet deltagare.

Efter några inledande ord av regionordförande Jeanette Blackert presenterade sig Johan Karlsson som är ny regionchef samt Sara Agerberg, som jobbar som sakkunnig inom ägande- och brukanderätt sedan mitten av augusti.

Därefter var det dags att börja prata om det som många kom hit för att få en klarhet i – vad ska hända på årsmötena i och med de nya stadgarna som kommer med både valmöjligheter och en ny organisationsstruktur. Karin Madsen Wessman, Caroline Davidsson och Caroline Andersson från personalen informerade och svarade på frågor. Ett tydligt önskemål var att det ska bli lättare för samtliga medlemmar att hitta information om de olika vägvalen innan årsmötet. Klicka här för att komma rätt på LRF.se >>

Efter kaffet berättade styrelsen om LRFs verksamhet och vad som är aktuellt nu. Jeanette började på EU-nivå i Bryssel och de påverkansingångar Sverige har. Hon tog det vidare till vad som händer på riksnivån och landade därefter ner i vad LRF Östergötland åstadkommer. Styrelsekollegorna Gabriella Cahlin och Jonas Edlund djupade i sakfrågorna vatten kopplat till översvämningsproblematiken i länet respektive rovdjursförvaltningen med bakgrund i att vi aldrig haft så många vargangrepp som den gångna betessäsongen.

Från regionstämman hade styrelsen ett uppdrag att titta vidare på hur det ser ut med investeringsstöd till fårnäringen. Erik Carlsson presenterade styrelsens svar och det var då diskussionerna om stöd, vad stöden ska gå till och lönsamheten i branschen överlag drog igång.

- Det var bra engagemang under hela mötet men som hettade till under slutet när det började diskuteras investeringsstöd och täckdikning, berättar Jeanette Blackert.

Hon fortsätter.

- I stort sett hela Östergötland var representerade. Det känns bra eftersom det händer mycket nu.