Historiskt beslut togs på LRF Jämtlands extrastämma

Ordförandeklubba
Ordförandeklubba

Under torsdagen den 12 september samlade LRF Jämtland sina valda fullmäktige till en digital extra regionstämma där nya stadgar antogs. Stadgar som ska finnas till grund när LRF kliver in i en ny folkrörelse.

Vid LRFs riksförbundsstämma den 21–22 maj 2024 antogs LRFs nya stadgar, det är dessa som nu även antagits enhälligt vid LRF Jämtlands extra stämma. LRFs stadgar säkerställer nu alla medlemmars demokratiska rättigheter med motionsrätt. Att välja företrädare till regionstämman tillfaller nu kommunavdelningarna, vilket kommer stärka kommunavdelningarnas roll i hela landet.

Vad innebär beslutet om nya stadgar?

Framåt ska LRF arbeta utefter en gemensam stadga. Kommungrupp blir kommunavdelning och kommer gå under namnet LRF följt av kommunnamn (till exempel LRF Östersund, LRF Krokom och LRF Härjedalen osv.)


Kommunavdelningarna stärks genom att vara den första medlemsdemokratiska nivån, samt får motionsrätt och är de som utser företrädare till regionstämman. Lokalavdelningar med välfungerande verksamhet fortsätter sin verksamhet som idag, men kommer att vid kommande årsmöte ta beslut om nya normalstadgar för LRF lokalavdelning.


I de nya stadgarna kommer lokalavdelningar även ges möjlighet att välja väg framåt om det är så att man önskar organisera sin verksamhet på annat sätt, genom att till exempel gå in under LRFs stadgar och verka som lokal grupp utan krav på föreningsformalia, genom att till exempel  bli en del av LRFs kommunavdelnings verksamhet eller verka som lokal grupp.


Här kan du läsa mer om process, beslut samt se filmen: "Tillsammans mot framtidens folkrörelse":

Extra regionstämma för LRF Jämtland
Extra regionstämma för LRF Jämtland

Antal fullmäktige styrs nu av stämman

På stämman antogs även beslut om fördelning av fullmäktige inför kommande ordinarie regionstämma 2025. Detta beslut kommer från och med nu vara en återkommande punkt på på varje regionstämma då detta numer styrs av regionstämman och inte stadgarna.

 

Tacksamma för allt engagemang

LRF Jämtlands regionstyrelse ser fram emot det fortsatta arbetet och är samtidigt glada och tacksamma över allt det engagemang som processen kring Framtidens folkrörelse skapat. Det har möjliggjort att vi nu står redo att möta framtiden med nya stadgar anpassade efter de förutsättningar som vi har idag.

- Det här är en historisk dag där vi tillsammans utvecklar och krattar manegen för en aktiv folkrörelse där det är lätt att vara engagerad, sade Lars Alin, regionordförande.

 

Kontaktuppgifter till LRF Jämtlands folkrörelseutvecklare:

Maria Lindström
maria.lindstrom@lrf.se 
070-340 12 16

Linda Björklund 
linda.bjorklund@lrf.se 
070-414 09 63