Historiska beslut togs på LRF Västs extrastämmor

Ordförandeklubba

Under en vecka samlade LRF-regionerna i Väst (Västra Götaland, Värmland och Halland) sina valda fullmäktige till digitala extra regionstämmor för att ta historiska beslut.

Vid LRFs riksförbundsstämma den 21–22 maj 2024 antogs LRFs nya stadgar, det är dessa som nu även antagits enhällig av våra tre regioner. LRFs stadgar säkerställer nu alla medlemmars demokratiska rättigheter genom att motionsrätt samt att välja företrädare till regionstämman tillfaller kommunavdelningarna. Vilket kommer stärka kommunavdelningarnas roll i hela landet.

Vad innebär beslutet om nya stadgar?

  • Framåt ska LRF arbeta utefter en gemensam stadga.
  • Kommunavdelningarna stärks genom att vara den första medlemsdemokratiska nivån, samt får motionsrätt och är de som utser företrädare till regionstämman.
  • Kommungrupp blir kommunavdelning och kommer gå under namnet LRF följt av kommunnamn (till exempel LRF Kungsbacka, LRF Skövde, LRF Arvika)
  • Lokalavdelningar med välfungerande verksamhet fortsätter sin verksamhet som idag, men kommer att vid kommande årsmöte ta beslut om nya normalstadgar för LRF lokalavdelning.
  • I de nya stadgarna kommer lokalavdelningar även ges möjlighet att välja väg framåt om det är så att man önskar organisera sin verksamhet på annat sätt, genom att till exempel gå in under LRFs stadgar och verka som lokal grupp utan krav på föreningsformalia, genom att till exempel 
    bli en del av LRFs kommunavdelnings verksamhet eller verka som lokal grupp.

Här kan du läsa mer om process, beslut samt se filmen "Tillsammans mot framtidens folkrörelse".

Antal fullmäktige styrs nu av stämman

På stämmorna antogs även beslut om fördelning av fullmäktige inför kommande ordinarie regionstämmor 2025. Detta beslut kommer från och med nu vara en återkommande punkt på varje regionstämma då detta numer styrs av regionstämman och inte stadgarna.

Tacksamma för allt engagemang

Regionstyrelserna i Västra Götaland, Värmland och Halland ser fram emot det fortsatta arbetet och är samtidigt glada och tacksamma över allt det engagemang som processen kring Framtidens folkrörelse skapat. Det har möjliggjort att vi nu står redo att möta framtiden med nya stadgar anpassade efter de förutsättningar som vi har idag.


Ulrika Bertilsson
regional kommunikatör LRF Väst
ulrika.bertilsson@lrf.se  
072-247 16 11