HEVAN - heaven or hell …

Linda Ericsson
Linda Ericsson, styrelseledamot LRF Halland. Foto: Pontus Widell.

KRÖNIKA: För tre och ett halvt år sedan kom min man hem och sa att han hade köpt en ”fantastisk begagnad maskin” en HEVA-såmaskin. Denna maskin skulle förändra arbetet med att så rapsen, för all framtid!

Nu är hösten här och det rullar stora maskiner på åkrarna från tidig morgon till sen kväll. Vi lantbrukare har inga 8 timmars arbetsdagar när skörden ska bärgas och nästa årsskörd ska förberedas. 

HEVA-såmaskinens intåg i vårt företag

Det är nästan magiskt att se de stora maskinerna förvandla leriga åkrar till prydliga rader som sedan gror och blir små gröna plantor och som så småningom blir till mat på bordet.

I en tid då jordbruket står inför en mängd utmaningar, allt från klimatförändringar till krav på ökad effektivitet, så har HEVA-såmaskinen gjort sitt intåg i vårt företag. För tre och ett halvt år sedan kom min man hem och sa att han hade köpt en ”fantastisk begagnad maskin” en HEVA-såmaskin. Denna maskin skulle förändra arbetet med att så rapsen, för all framtid! Jag får erkänna att jag redan då var skeptisk till om denna maskin var så ”fantastisk” som min man ville påstå.

Vad är det då som är så speciellt med den här fantastiska maskinen? 

Jo, det handlar om en maskin som kan kombinera flera moment i en och samma körning. I stället för att bearbeta jorden, så och gödsla i omgångar, kan HEVA-såmaskinen göra allt på en gång. Maskinen djupluckrar, sår, gödslar och sprider ut snigelgift i en enda körning! Det här innebär inte bara att arbetet går snabbare, utan också att det blir mindre slitage på jorden och mindre utsläpp från traktorerna. HEVA-såmaskinen bidrar till att minska jordpackningen, vilket i sin tur förbättrar jordhälsan. Bättre jordhälsa innebär bättre skördar, år efter år.

Visst låter det fantastiskt MEN det är också många delar som kan krångla. Fläktar som stannar, stopp i slangar och mängder med annat krångel. När maskinen kom till gården så fick vi lägga många timmar för att få ordning på allt. 

Bra sådd, ökad produktion och många intresserade

I takt med att allt rullade på så började också min mans telefon att ringa. Kan du så hos oss? blev den ständigt återkommande frågan. Listan över alla som ville ha sått växte sig längre och längre. Eftersom HEVAN, precis som all annan körning är beroende av bra väder, så är det en omöjlighet att bestämma att man ska så på tisdag eftermiddag hos någon annan lantbrukare. Första året med HEVAN innebar en hel del stress och frustration över att allt inte fungerade helt hundra.

Andra året med HEVAN, ja det regnade bort så vi sådde inte mycket mer än vår egen raps.

Nu är vi inne på tredje året och listan över kollegor som vill ha hjälp med att så sin raps med HEVAN är lång. Önskan att få hjälp med sådden har i år gått så långt så att vi har haft folk som kommit hem och knackat på dörren och frågat om det inte finns möjlighet till att få sått, bara några hektar. Det är svårt att säga nej och självklart vill vi kunna hjälpa så många som möjligt att få en så bra rapssådd som det bara går. Men vi är ju inte bara ett företag med många hektar som ska sködas, vi är ju en familj också, en stor sådan med många olika behov och viljor. 

Så har maskinen blivit en sådan fantastisk maskin som min man påstod? 

Ja och Nej är svaret på den frågan. Ja för att sådden faktiskt blir riktigt bra och att vi har ökat vår produktion av raps. Ett stort NEJ för att maskinen krånglar mycket och kräver många timmar underhåll samt att familjen påverkas mycket på grund av alla som vill ha hjälp och ringer i tid och otid. 

Så tänk en extra gång innan du lyfter luren för tredje gången och ringer för att fråga om vi kommer. Vi lovar att vi gör allt vi kan, för att köra för så många som vädret och tiden tillåter!

Linda Ericsson
styrelseledamot LRF Halland