Hatten av för Årets Nötköttsföretagare i Kalmar och Kronoberg!

Årets nötköttsproducent Kalmar och Kronobergs län 2023
Årets Nötköttsföretagare i Kronoberg och Kalmar län. Foto: LRF/Borgholms kommun

För att uppmärksamma utvecklings- och affärsmöjligheterna i nötköttsproduktionen utser LRFs regioner tillsammans med den lokala Köttklubben varje år ”Årets Nötköttsföretagare”. Tanken är att priset ska bidra till utvecklingen av svensk nötköttsproduktion och ge en positiv uppmärksamhet kring svensk nötköttsproduktion.

2023 fokuserade vi lite extra på förbättringsarbetet som pågår för att ta till vara djurens potential i den svenska nötköttsproduktionen. 

Kriterierna för att få utmärkelsen är: 

  • Att företaget har gjort förändringar som tar hand om potentialen i djuren för ökad köttproduktion 
  • Att företaget kan påvisa att förbättringen har gett resultat genom presentation av relevanta nyckeltal före och efter förändringen 
  • Att företaget aktivt jobbar med ständiga förbättringar gällande optimering och resursanvändning 
  • Att företaget bidrar till en positiv utveckling av nötköttsproduktionen nationellt eller regionalt samt har en uppvisningsbar gård 

Årets Nötköttsföretagare 2023 i Kronobergs län är Markus Johansson och Jenny Karlsson på Torlarps gård norr om Ljungby. Paret har satsat på ett nybyggt stall vilket har varit positivt både för djurvälfärd och arbetsmiljö. I motiveringen till utmärkelsen lyfts att det noggranna arbetet bland annat har genererat ett resultat med väldigt god tillväxt på kalvarna samt att Markus och Jenny genom att öka antalet dikor visar framtidstro och hjälper till att föra branschen vidare mot en livskraftig livsmedelsstrategi för landet. 

I Kalmar län är Årets Nötköttsföretagare 2023 familjen Johansson, KH Lantbruk utanför Borgholm. Familjen har bland annat investerat i solceller och biogasanläggning i anslutning till köttdjursstallet, vilket Joakim Johansson, ansvarig för nötköttsproduktionen, redogjorde för vid sommarträffen med nötköttsproducenterna i Kalmar län. Gården drivs av Håkan och Inger Johansson med sönerna Joakim och Patrik.  

Grattis och tack för ert fina arbete säger vi!