Har du stenkoll på fastighetsgränsen? 

Karta

Karl-Eric Johansson i Grimslöv skulle se över gränserna till sin fastighet, och upptäckte att det inte finns någon att fråga om råd nu när Lantmäteriet har slutat med att erbjuda gränsutvisning till privata markägare. Karl-Eric, som sitter i styrelsen för Västra Torsås lokalavdelning, tog tag i frågan.  

– Det började med att jag skrev en motion både till LRF och Södra angående behovet av kunskaper om gränsvård, säger han.  

Efter det har han varit med och anordnat flera träffar om gränsvård runt om i Alvesta kommun. Träffarna har inletts med teori för att sen fortsätta ut i markerna där deltagarna tillsammans har sökt och stakat ut gränser. Träffarna har varit mycket uppskattade och med hjälp av Sara Andersson, lantmätare och sakkunnig på LRF Jönköpings län, LRF Skåne och LRF Sydost, har innehållet utvecklats.

Initiativet och LRF:s arbete som svar på motionen har också lett till ett av de mest välbesökta regionala webbinarierna inom LRF, där Sara Andersson informerade deltagarna kring fastighetsgränser och arkivforskning. 
"Testade direkt att söka på kartor och det var mycket mer jag förstod nu än tidigare”, skrev en av åhörarna i utvärderingen efter webbinariet. "Intressant att historiken är så viktig än idag", menade någon annan.  

Sara Andersson har också blivit inbjuden till andra regioner för att prata om fastighetsgränser, och hon har tillsammans med kollegor tagit fram ett lättillgängligt informationsmaterial om gränsvård.  
– Att ha koll på sina gränser och vårda dem minskar risken för osämja med grannen men också att du faktiskt kan använda all mark du äger och bruka den ända fram till gränsen, säger Sara Andersson. 

Initiativet och arbetet kring det har medfört nytta för otroligt många medlemmar, och bland annat därför blev Västra Torsås Årets lokalavdelning vid LRF Sydosts stämma i våras. Och själv har Karl-Eric blivit något av en gräns-nörd. 
– Det har blivit så väldigt intressant så man kan inte gå i skogen utan att börja leta efter gränsmarkeringar, säger han.