Har du ont om strö inför vintern, då kan utedriftsprogrammet vara något för dig!

man med djur i bakgrunden
Tommie Stensson tycker det är lättare att ha djuren ute och de blir väldigt fina och rena. Foto: Clara Hyltbäck.

Lider du och ditt företag av ströbrist inför vintern då skulle Utedriftsprogrammet kunna vara en del av lösningen. Två som är anslutna till utedriftsprogrammet är Andreas Måttgård och Tommie Stensson båda bosatta i Halland.

Andreas Måttgård har hela sin besättning med i Utedriftsprogrammet och han har varit med de sen hösten 2017. Tommie Stensson har halva sin besättning med i utedriftsprogrammet och i år går han in på sin fjärde säsong.

- Jag hade gamla byggnader som jag har lappat och lagat och sen såg jag att Andreas berättade om sin verksamhet i ett inlägg på Facebook och då ringde jag och pratade med honom och sen gick jag med, säger Tommie Stensson.

Djuren blir väldigt fina och rena

Tommie Stensson har ingen betesplanering utan han låter djuren gå ganska länge innan han flyttar dem vidare till ett nytt bete.

- Vi har ganska stora beten där de får gå, och så kör vi ut foder till dem, vi har foderhäckar som vi flyttar eller så ställer vi ut balar det beror lite på förutsättningarna, säger Tommie Stensson.

Tommie tycker att det är mycket lättare att ha djuren ute och djuren blir väldigt fina och rena.

- Detta är lättare än vad folk tror men man behöver anpassa efter vilka förutsättningar man har, vi bygger inga vindskydd utan vi har naturliga beten med buskar och träd där djuren får skydd. Sen är det bra att bärga mycket med ”dålig” mat, då djuren ibland lägger sig i fodret, vi flyttar också matplatserna ofta så det inte blir nedtrampat och lerigt runt ätplatserna, säger Tommie Stensson.

Andreas Måttgård håller med Tommie om att det är lätt att hålla djur på detta sätt.

- Det är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att hålla djur på. Vi utfodrar ju i stort sett på samma plats som vi skördar, säger Andreas Måttgård. 

Andreas använder sig av betesplanering

- Vi har bete fram till januari men vi utfodrar djuren från oktober i lagom takt, vi flyttar djurgruppen ca 1 hektar per dag men då är det runt 170 djur i den gruppen, säger han.

Både Andreas och Tommie nämner att det som kan vara nackdelen är att allmänheten ibland har synpunkter på att djuren går ute året runt, framför allt när djuren går i naturreservat, men de säger också att det blivit bättre och att länsstyrelsen i Halland är duktiga på att svara på frågor kring djuren och utedriftsprogrammet. Även Gård och Djurhälsan svarar på frågor om utedriftsprogrammet. Andreas försöker förekomma allmänheten så han flyttar djuren innan allmänheten har för mycket synpunkter.

- Vi betar i ett fågelområde i Trönninge utanför Halmstad så på hösten flyttar vi djuren innan allmänheten börjar ha synpunkter, avslutar Andreas Måttgård.

Vill du veta mer om utedriftsprogrammet?  Läs mer på Gård & djurhälsan

Fler inlägg om utedriftprogrammet hittar du på LRF.se

Länsstyrelsen i Västra Götaland tipsar också hur du kan agera vid ströbrist, gäller alla djurslag: Halmbrist – vad kan du göra?

 

Clara Hyltbäck
regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se 
076-836 81 00

man med djur i bakgrunden
Andreas Måttgård har hela sin besättning med i Utedriftsprogrammet. Foto: Clara Hyltbäck.