I maj skrev LRF historia genom att ta beslut om nya stadgar för LRFs ideella förening samt anpassade stadgar för LRFs ekonomiska förening. Det här är den största förändringen som folkrörelsen gjort sedan LRF bildades 1971.

Förändringen innebär:

Att LRF säkerställer alla medlemmars demokratiska rättigheter.

Att kommunavdelningarna får en förstärkt roll och utser fullmäktige till regionstämman.

Att kommunavdelningarna kommer arbeta mer fokuserat kring näringspolitiskt påverkansarbete och opinionsbildning.

Regional nivå

Utifrån riksförbundsstämmans beslut som togs i maj, behöver varje region anta stadgarna på sina regionstämmor. Några regioner valde att slutföra processen redan under sommaren, andra kommer göra det i höst och några väntar till år 2025.

LRF Västra Götaland, LRF Värmland och LRF Halland valde att genomföra digitala extrastämmor i juni, där respektive region tog beslut på att anta nya stadgar samt ta beslut på fördelning av fullmäktige till nästa ordinarie regionstämma. 

Kommunal nivå

Kommungrupper bildar kommunavdelningar. För LRF Gotland med sin speciella struktur kommer en särskild ordning att utformas.  

Lokal nivå

Där det finns en vilja att ha kvar ett lokalt engagemang finns två möjligheter. Det tredje är att upplösa lokalavdelningen.

  1. Fortsatt verksamhet – lokalavdelningen kvarstår med nya stadgar och hanterar sin egen administration.

  2. Avdelningen upplöses – om engagemang och verksamhet saknas eller verksamheten ska ingå i kommunavdelningens arbete, ska lokalavdelningen upplösas. En avdelning som upplösts kan nybildas i framtiden om engagemang och verksamhet uppstår igen.

  3. Engagemang men i enklare form – lokalavdelningen tar beslut om upplösning och bildar en Lokal grupp, ett sätt att organisera engagemanget utan krav på föreningsformalia.   

Processen

Implementeringen sker stegvis och kommer att pågå fram till år 2026. Mer information finns på https://www.lrf.se/framtidensfolkrorelse