Har du ett naturreservat eller biotopskydd på din fastighet? Vi vill komma i kontakt med dig!
2024-10-28
Skyddade naturområden spelar en viktig roll för att bevara biologisk mångfald, men de kräver också skötsel för att upprätthålla sina värden. Tyvärr har resurserna för skötsel inte hållit jämna steg med antalet skyddade områden, vilket leder till brister i vården av dessa miljöer. För att stärka vår dialog med länsstyrelser och politiker behöver vi dina erfarenheter – positiva som negativa.
I Sverige skyddas mark genom bland annat naturreservat och biotopskydd för att bevara biologisk mångfald och viktiga naturmiljöer. Naturreservat täcker ofta större ytor, och idag är cirka 5 miljoner hektar skyddat i Sverige som naturreservat. Biotopskyddsområden är mindre och täcker cirka 30 000 hektar. Båda skyddsformerna kräver skötsel för att upprätthålla eller förbättra de värden som skyddet syftar till att bevara.
Statliga medel, fördelade av Naturvårdsverket, finansierar skötseln av dessa områden, och ansvaret för den praktiska hanteringen och planeringen ligger på Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen. Även om medlen för skötsel har ökat under de senaste 20 åren, har ökningen inte hållit jämna steg med den omfattande tillströmningen av nya skyddade områden. Detta har lett till att många områden inte sköts optimalt på grund av otillräckliga resurser.
LRF ser fördelningen av dessa resurser som problematisk. Många markägare känner sig tvingade att skydda sin mark eftersom brukandet begränsas, även om de inte alltid vill. Samtidigt finns det markägare som vill skydda marken för att bevara värdena för framtiden. Det är då avgörande att de åtaganden som myndigheterna har för att sköta dessa områden verkligen uppfylls.
LRF förespråkar att skydd av natur ska bygga på frivillighet, och att skydden ska vara flexibla och behovsanpassade. LRF önskar även att markägare ska få rimlig ersättning för skyddad mark och att skyddsformerna ska vara allt mer flexibla.
LRF får indikationer om att allt fler skyddade områden inte sköts enligt de uppställda skötselplanerna och att naturvärden går förlorade. För att kunna påverka detta problem har LRF en pågående dialog med både länsstyrelser och politiker, men vi behöver också våra medlemmars hjälp.
Har du ett naturreservat eller biotopskydd på din mark? Hör gärna av dig till Carin Hoflund på carin.hoflund@lrf.se eller 010-184 25 53 eller fyll i formuläret nedan och berätta hur skötseln fungerar.
Vi vill gärna höra både positiva och negativa erfarenheter för att bättre kunna föra en bred dialog med beslutsfattare och myndigheter och driva på för en mer hållbar skötsel av skyddad natur.