Här är risken för talldöd störst
2025-04-23

Tidigare i vår arrangerade Skogsstyrelsen ett digitalt skogsmöte för skogsägare på Gotland. Mötet handlade om skador på skog.
Under mötet berättade Ingvar Hansson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, om varför medelålders tallar på Gotland dör och vad man som skogsägare kan göra för att skydda och förebygga skador på sin skog.
- Skogsstyrelsen på Gotland har uppmärksammat att tallungskogar som är 20-60 år gamla mår väldigt dåligt. De skogar som Skogsstyrelsen tittat på har visat tecken på detta redan för tio till 15 år sedan, men den riktigt allvarliga knäcken kom i samband med torrsommaren 2018. Tallar med sämst vitalitet började dö, övriga tallar i beståndet visade tecken på stress och fler tallar kommer troligen att dö framledes. Troligen beroende av torkan, säger Ingvar Hansson.
Samma markförhållande
Medelålders planterade ungskogar på torra sand/grus marker T18 och lägre boniteter är värst drabbade av talldöd.
- Grus-sandmarker med dålig vattenhållande förmåga blir mycket torra under vegetationsperioden och då behöver träden vatten för att överleva. Det vi upptäckt är att detta fenomen bara uppträder i planterade ungskogar. De mer eller mindre självföryngrade bestånden/plantorna, däremot, visar få eller inga tecken på stress. Träd med sämst vitalitet i bestånden tappar barren under några år och dör till slut. Det tycks vara en pågående process och nya träd dyker upp år från år, säger Ingvar Hansson.
Att ungskogar på sämre mark inte mår så bra är spritt över hela ön från söder till norr. Det finns alltså inga speciella områden som är mer drabbade än andra. Det enda gemensamma är att det är samma markförhållande där tallarna är stressade. Uppskattningsvis rör det sig om flera hundra hektar kanske till och med flera tusen hektar där medelboniteten ligger på T16 och lägre.
Låg årsnederbörd jämfört med fastlandet
Årsnederbörden på Gotland är låg jämfört med fastlandet. Den ligger på mellan 400-500 mm/år och det mesta kommer på höst och vinter. Grundvattennivåerna är väldigt låga sedan 2018 och har aldrig kommit upp till det normala som det var tidigare. Även tallar, som är kända för att tåla en hel del torka, kan bli stressade av vattenbrist då finrötterna inte når ner och kan få tag i tillräckligt med vatten. På sommaren när det väl kommer regn dunstar det mesta bort.
Skogsstyrelsen undersöker hur det ser ut med skador i dag och hittar inget som kopplas till svampar eller andra skadegörare.
- Vi undersöker om träden mår bättre av att stå glesare då det blir mindre konkurrens om vatten. Vi undersöker också om variation i plantorna har betydelse med hypotesen att genetisk variation är bra. Det är bra att använda rotstop när tallarna redan är stressade för att inte dra på sig rotröta också, säger Ingvar Hansson.