Handla konserver - men glöm inte att handla svenskt

Svenska livsmedel stärker beredskapen
Svenska livsmedel stärker beredskapen

Handla konserver, javisst, men glöm inte att handla svenskt när du stärker din egen och landets beredskap. Det skriver Jenny Karlsson, regionordförande för LRF Norrbotten i NSD och Norrbottenskuriren.

Sedan ÖB:s uttalande om att det kan bli krig i Sverige, och att det är viktigt att vara förberedd, har många lyssnat. Livsmedelsbutikernas hyllor med konservmat har på många håll stått tomma och på de allra mest synliga platserna i butikerna står numera plastdunkar med tappkran, radioapparater och annat viktigt i stället för marschaller och chips. Det är bra och viktigt att svenska folket tänker till ett varv extra, för det är få som är rustade, vi har inte haft anledning till oro i vårt trygga land.
 
I alla beredskapsförberedelser är det viktigt att tänka långsiktigt. Javisst, du behöver en sovsäck om värmen försvinner och det blir kallt i ditt hem. I fall av kris eller krig räcker givetvis dina konservburkar ett tag, kanske ett par dagar och allra helst en vecka eftersom det är detta som är rekommendationerna från MSB. Men krig och kriser pågår ofta betydligt längre än så, och äta bör man - annars dör man.

I dagarna är det två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Krig i vårt närområde, i vårt Europa, har givit oss insikter. Det är av allra största vikt att Sverige klarar av mer än bara en vecka, och där är vi lantbrukare redo att göra vår del. 

Kossor på grönbete i Norrbotten är en av många viktiga resurser i landets beredskap
Kossor på grönbete i Norrbotten är en av många viktiga resurser i landets beredskap

Idag är ca 50% av all mat som äts i Sverige också producerad här. Det är en minskning sedan 80-talet, då nära 100% var producerat i Sverige. Det beror i huvudsak på att maten som produceras i andra länder inte behöver produceras enligt samma krav på god djuromsorg och låg klimatpåverkan som här, och därför blir slutprodukten billig. Men om fler gjorde klokare val i butikshyllan visar beräkningar att livsmedelsförsörjningen kunde öka till 80% utan att någon skulle behöva förändra sina kostvanor. Det skulle stärka landets beredskap avsevärt.
 
När du handlar svenskt och lokalproducerat bidrar du till att bönderna som är etablerade kan fortsätta med sin verksamhet. För en sak är klar – om kriget kommer startas det inga nya lantbruk i en handvändning. Det är dagens livsmedelsproducenter som har en rimlig chans att skala upp och leverera till en större del av befolkningen om det skulle krävas. Och det gör vi så gärna om vi bara får förutsättningarna. Om fler handlar svenskt skapas lönsamhet som är nödvändigt för alla företag. Det bäddar också för framtida investeringar i den gröna omställningen och möjliggör generationsväxling på gårdarna som är viktig för ett långsiktigt lantbruk.
 
Det bästa lagret är det levande lagret. Varje år föds nya griskultingar, kalvar och lamm som är en viktig resurs till framtidens kött och mjölkproduktion, och särskilt viktiga om gränser stängs och importen hindras. Kunskapen, utrustningen och infrastrukturen kring lantbruk hur man får mat på bordet måste värnas. Det gör du lättast genom att handla svenskt.
 
Så tänk långsiktigt, välj rätt i hyllan. Vi har möjlighet att öka vår produktion om fler valde att köpa varor från oss, och det skulle gynna landets beredskap minst lika mycket som dina konserver gör idag.
 
Jenny Karlsson, Regionordförande i LRF Norrbotten