Han blev månadens bonde – responsen blev enorm

Erik Olsson, Mellangården Jämtland
Många ville läsa om Erik Olsson, mjölkbonde med jerseykor i Jämtland.

Hallå där Erik Olsson, fjällfäbodbonde i Jämtland! I maj var du månadens bonde på lrf.se. Artikeln lästes av över 4000 personer och uppmärksamheten på Facebook blev enorm.

Vad tror du själv gjorde att artikeln fick så stort genomslag?

– Mitt sätt att driva fäbodbruk i system är ganska ovanligt idag, men det var väldigt vanligt för 100 år sedan. Folk verkar fascineras av att jag låter korna beta fritt i skogen och använder den gamla mul- och klövbetesrätten – något som många tyvärr inte ens känner till idag, säger Erik.

Artikeln ledde till flera reportage och inslag i radion. Hur har uppmärksamheten påverkat dig?

– Det har varit lite ovant, men mest roligt. Jag märkte det tydligt när jag var med på Jamtli julmarknad i början av december, där folk kom fram och ville prata eftersom de hört och läst olika inslag i media.

Kommentarsfältet på vår Facebookkanal Mera Mjölk i Sverige fylldes av hintar vänner emellan att här fanns det en trevlig bonde som kanske behövde sällskap. Var det någon som vågade höra av sig?

– Jodå, jag har allt fått några meddelanden, det som räddade mig var väl att jag har privata konton, säger han och skrattar. Det var till och med någon från tv-programmet ”Bonde söker fru” som hörde av sig, men jag svarade att jag inte kunde komma på någon som var intresserad av att vara med i programmet. Jag är inte ute och letar, utan är ganska nöjd som det är. Händer det så händer det, säger Erik.

Hur ser din verksamhet ut nu i slutet av året?

– Nu har jag 14 mjölkande kor på gården och totalt lite drygt 40 djur om man räknar kalvar och rekryteringar. Min mor och far byggde ladugården 1972 och den funkar än, den klarar alla normer och krav, men självklart är det lite mer handpåläggning än på många andra gårdar. Jag kör traditionell rörmjölkning på bås två gånger om dagen, och varje pass tar ungefär tre timmar.

Sommartid, när korna går på nedre fäboden mjölkar Erik med rörmjölkning och levererar mjölken i krukor hem till gården och hälls i tanken som sedan levereras till mejeriet som vanligt. På fjällfäboden i väglöst land förädlas mjölken på plats i eget mejeri till ost och smör.

Vad är det som gör mjölken så speciell när korna har betat i skogen uppe på fäbodvallen?

– På sommaren äter de mängder av olika växtarter i skogen på fjället, och det sätter verkligen karaktär på mjölken. Mitt smör från fjällfäboden får sin naturligt gula färg eftersom korna betar just på höga höjder med andra arter av växter som lagrat in mycket mer energi för att överleva i den mer utsatta miljön. Det är en fantastisk historia att berätta för kunderna när jag säljer mina ostar på marknader, säger Erik.

Varför blev det jerseykor?

– Mamma och pappa tog in jersey på 70-talet, innan det var det bara fjällkor. Jerseyn ger en fenomenal mjölk, fet och proteinrik. Tillsammans med fjällkons mjölk som har en hög andel kasein vilket ger en fantastisk mjölkråvara att jobba med i mejeriet på fjällfäboden.

Hur firar du själv jul?

– Det blir ganska lugnt. Jag firar med min syster som kommer upp från Stockholm, och vi besöker min bror och hans familj. Självklart måste jag ut och mjölka på julafton, men det gör mig ingenting längre. Det är nästan skönt att få en stund för sig själv – jag lyssnar på poddar eller ljudböcker som ger mig ro.

Får korna något extra på julafton?

– Nej, de vill ha allt som vanligt. Samma foder, samma rutiner. Annars blir de misstänksamma. Självklart blir det lite extra omvårdnad och kramar.

Är det här det bästa livet man kan leva?

– För mig är det fantastiskt, med den grundinställning jag har till livet. Man lever efter en årscykel, just nu har vi en liten paus, men redan i februari börjar vi planera för vårbruket och sedan ser vi fram emot att flytta ut och upp till fäboden igen.

Läs mer

Här kan du läsa Månadens bonde-artikeln med Erik Olsson

Länk till Facebook-inlägget i maj 2024