Hälsoträff för att förebygga och lindra oro och stress
2024-04-15
OBS! Framflyttad till 22 oktober. Funderingar kring räntor och avräkningspriser. Extrema väderförhållanden eller tuffa situationer som rör familjen. Som lantbrukare finns det tusen och en saker som kan få även den starkaste att gå på knäna emellanåt. Den 15 maj arrangerar LRF, Vreta Kluster och Länsförsäkringar Östgöta en halvdag med fokus på psykisk hälsa där du får handfasta verktyg för att förebygga stress och oro och lindra stressen och oron om den fått fäste.
Tyvärr är det alltför många inom lantbruksnäringen som inte mår bra. Men måste det vara så? Går det att förebygga på något sätt och går det att lindra stress och oro som redan fått fäste?
Uppskattad föreläsare
Björn Rudman, terapeut och föreläsare med inriktning stress, psykisk ohälsa, ADHD och smärtproblematik, är en av Sveriges mest erfarna experter inom området och han kommer till Vreta Kluster och föreläser under denna dag. Björn Rudman har hjälpt flera lantbrukare som av en eller annan anledning behövt stöttning och hjälp för att komma vidare.
Han berättar om de verktyg och metoder som finns för att hantera en situation som känns helt hopplös och hur det går att tänka för att minska risken att hamna där.
- LRF har arrangerat liknande träffar med Björn som föreläsare i andra regioner och de har varit välbesökta och mycket uppskattade, berättar Maria Mehlqvist som arbetar med omsorgsfrågor i LRF Öst.
Våga och orka be om hjälp
När man har mycket att göra och det är mycket som händer runtomkring en är det lätt att man glömmer bort sig själv och inte prioriterar att ta hand om sig själv. Men det är väl investerad tid att omprioritera lite och göra det för det lönar sig i det långa loppet. Det kan man till exempel göra genom att delta i den här halvdagen eller kontakta LRF:s omsorgsgrupp.
- Om man tar hand om sig själv så orkar man mer och risken för olyckor minskar. Vår bransch är hårt pressad med mycket olyckor och det här är något vi alla behöver jobba på. I LRFs omsorgsarbete har vi bondekompisar och vi kan lotsa vidare till professionellt samtalsstöd. Vi ser att många väntar med att söka hjälp för att det är lite tabubelagt och man har svårt att komma till skott. Men det finns så mycket hjälp att få. Våga och orka be om hjälp, säger Maria Mehlqvist.