Hallå där… Hanna Winther, verksamhetsledare på Matbyrån Gotland

Hanna Winther
Hanna Winther. Foto: Mathilda Sundberg

I september arrangerar Matbyrån Gotland, tillsammans med flera andra aktörer som bland annat LRF Gotland, mat- och dryckfestivalen Gotland Taste Festival på Gotland. Berätta mer om Matbyrån Gotland. 

- Matbyrån Gotland jobbar för att samla, stärka och utveckla företag inom mat och livsmedel på Gotland. Vi skapar mötesplatser och jobbar för att ge allmänheten koll på vad som händer inom mat och dryck på ön. Matbyrån Gotland har som mål att sätta Gotland på matkartan - som en hållbar producent av förstklassiga matråvaror, unika matupplevelser och fantastiska livsmedelsprodukter. Vi bygger broar mellan de olika delarna i livsmedelskedjan – mellan producenter, grossister, butiker och restauranger. Matbyrån Gotland var från början ett projekt som varade under 2020-2022 mellan LRF, Gotland Grönt Centrum och Tillväxt Gotland. Bakgrunden var att det saknades en aktör som kunde samla livsmedelsföretagare och bygga broar i livsmedelskedjan och jobba tillsammans för mer gotländsk mat. Man såg en stor vinning i den här satsningen, så efter projektets slut bildades Matbyrån Gotland som blev ett dotterbolag till Gotland Grönt Centrum. 

Hur länge har du varit verksamhetsledare för Matbyrån Gotland och vad innebär din roll?  

- Jag började i augusti i fjol. Som verksamhetsledare är min största roll att lyssna in vad som händer i vår mat-och livsmedelskedja på Gotland. Att bilda relation och förståelse är avgörande för att kunna vara den aktör som bygger broar mellan människor och företag. Men rollen innebär också att lyssna in omvärlden och skapa aktiviteter som rustar företagare inför framtiden. Sedan tidigare är jag småskalig grönsaksodlare. Jag tycker att det är en jättefin resa som Matbyrån Gotland gjort från projektets start till där man är i dag och tycker att det är roligt och viktigt att arbeta med att öka förståelsen för hur mat produceras.  

Det är första gången som LRF Gotland är medarrangörer till Gotland Taste Festival. Vad har Matbyrån Gotland gjort tillsammans med LRF Gotland tidigare?  

- Vi har arrangerat studieresor för butikspersonal till gårdar med bland annat grönsaks- och köttproduktion. Petter Engström sitter i styrelsen för Matbyrån Gotland och vi har en nära dialog med Petter och LRF Ungdomens styrelse för att lyssna till utmaningar i primärproduktionsleden. Vi lyssnar in utmaningarna, förmedlar dem vidare i livsmedelskedjan och tillbaka till primärproducenterna. 

- Vi har sett att det fanns ett behov att få producenter och krögare/handel/grossist att prata ihop sig innan säsongen drar igång. För fjärde året i rad arrangerade vi därför tillsammans med Gotlandspecialisten ”Matchmaking”. Under en förmiddag sätter vi alla i samma rum att speeddejta – vad produceras? Vad önskas? När finns det? Vad kostar det? Hur fraktas det? Vi upplever att det under denna träff byggs relationer som på riktigt gör att affärer blir av. 

- En annan satsning som vi har är att jobba med offentliga kök, men också andra storkök på Gotland för att öka andelen gotländskt producerat. Vad kan vi odla stora volymer av? Vad kan vi förädla mer av? Vad önskar man mer förädlat av? Hur delar vi på riskerna i en sådan investering? Hur kan olika kök bidra till volymer genom sina olika säsonger? Målbilden med denna satsning är att stärka primärproducenters lönsamhet, sociala och ekologiska hållbarhet och hitta fler ben att stå på.