Hållbar samhällsutveckling är bra men LRF står inte bakom förstudien Biosfärområde Hjälmaren

höst

Projektet Biosfärområde Hjälmaren är nu i en fas som öppnar för synpunkter. LRF-regionerna Örebro och Södermanland följer arbetet. – Vi är positiva till hållbar landsbygdsutveckling men kritiska till biosfärområde Hjälmaren i sin nuvarande form och hur processen gått till, säger Erik Sandberg LRFs ordförande i Örebro län.

Biosfärområde Hjälmaren är ett stort samarbetsprojekt runt sjön Hjälmaren som startades 2021. Där ingår länsstyrelser, regionerna, flera kommuner samt turistorganisationer. Projektet handlar om att skapa ett modellområde för biologisk mångfald, hållbar samhällsutveckling och kunskapsutveckling genom forskning och folkbildning. Föreslaget område för biosfärområde Hjälmaren berör nästan 500 000 hektar mark. I de kommuner som valt att vara med föreslås inte bara sjöns avrinningsområde ingå i biosfärområdet utan hela kommunens yta.

Fokusområden och åtgärder som nämns i förstudien till det föreslagna biosfärområdet berör LRFs medlemmar, då de till största del riktar sig till de som bor och verkar på landsbygden. Fokusområdena som anges är: 
•    Mark- och vattenanvändning
•    Ekosystem och biologisk mångfald
•    Lärande och kunskapsuppbyggnad
•    Livsmedelsförsörjning
•    Landsbygdsutveckling
•    Besöksnäring och friluftsliv

Biosfärprogram ska enligt UNESCO bygga på lokalt engagemang för hållbar samhällsutveckling i biosfärområdena, men så upplever inte LRF att det har gått till i denna process. Förslagen har inte förankrats med de människor och företagare de berör.

- Att LRF är kritiska bottnar i att vi anser att processen med att ta fram förstudien saknat respekt för äganderätt och markägarna, men framför allt att det saknas konsekvensanalyser och kostnadsberäkningar, säger Johan Lagerholm ordförande för LRF Södermanland.

Jordbruket och skogsbruket i Sverige arbetar idag aktivt med hållbarhets- och klimatfrågor. Branschen är till exempel helt beroende av rätt mängd vatten av god kvalitet, och det kommer bli ännu viktigare med kommande väntade klimatförändringar. Vatten är en grundförutsättning för hela gröna sektorns verksamhet. Därför verkar LRF för en ökad samsyn och dialog i vattenfrågor. Det finns idag ett antal organisationer som redan arbetar inom dessa fokusområden.

- I materialet är det inte tydligt hur det föreslagna biosfärområdet ska samordnas och samverka med befintliga myndigheter och organisationer i berörda sakfrågor, främst inom vatten och miljö, fortsätter Johan.

Ett återkommande argument har varit att allt ska vara frivilligt och förankrat i lokala led.

- Orosmolnet här är om det verkligen är frivilligt att vara med i ett biosfärområde om det beslutas och ritas in på kartan. Markägarna och företagarna i området har inte varit drivande i processen vilket gör att underifrånperspektivet saknats gällande Hjälmaren, ett perspektiv som annars kännetecknar biosfärområden på andra håll där initiativet och engagemanget kommer från de boende i området, säger Erik Sandberg.

LRF ställer sig inte bakom förstudien om att bilda ett biosfärområde. LRF kommer att lämna ett yttrande på förstudien innan svarstiden går ut den 13 september. 

Mer information

Läs mer på Örebro kommuns webbplats >> 

Idag finns det 748 biosfärområden i 134 länder, varav sju i Sverige. Biosfärområden är det viktigaste verktyget inom ramen för UNESCO:s vetenskapliga program ”Man and the Biosphere” (MAB). Programmets mål är att förbättra relationen mellan människor och miljö globalt och bidra till att lösa konflikter om naturresurser.