Hallå Viktoria - berätta om ministerns deltagande under mötet med Jämställdhetsakademin

Hallå där… Viktoria Östlund, ledamot i LRFs Jämställdhetsakademi och i LRFs riksförbundsstyrelse, du deltog när akademin samlades för möte tillsammans med Sveriges nya jämställdhets- och arbetslivsminister, Nina Larsson. Berätta, vad pratade ni om?

– Vi berättade om LRFs Jämställdhetsakademi och vårt arbete, samt lyfte fram rapporten "Gröna glastak och stövlar som skaver", som nyligen släppts. Vi diskuterade också Verktygslådan – ett material med konkreta tips för dem som vill gå från ord till handling i jämställdhetsarbetet. Från akademin ser vi jämställdhet både som en rättvisefråga för att både män och kvinnor ska kunna utvecklas till sin fulla potential, men också som en viktig faktor för mer framgångsrika organisationer och företag som helt enkelt presterar bättre.

Nina delade sina tankar om hur jämställdhet är en avgörande förutsättning för konkurrenskraft och betonade vikten av att vi tar det på allvar. En annan viktig fråga för henne var behovet av att minska regelbördan, och där kunde vi ge flera inspel utifrån våra erfarenheter.

Hur lyfte ministern frågan om jämställdhet?

– Hon uttryckte oro över den rådande jargongen i samhället och hur sociala medier bidrar till att sprida desinformation som i sin tur leder till attacker, ofta särskilt riktade mot kvinnor. Vi berättade om klyftorna mellan kvinnliga och manliga företagare, särskilt kopplat till finansiering i en kapitalkrävande bransch, och om de hinder som kvinnor ofta möter i kontakt med banker och finansiärer vid ansökan om kapital Det skulle hon ta med sig vidare.

Vad mer diskuterades under mötet?

– Vi fick också en presentation av Peter Lundqvist från SLU, som talade om lantbrukares psykiska hälsa – utmaningar, behov och möjliga insatser. Rapporten visade att kvinnliga och yngre företagare mår sämre, framför allt till följd av regelbörda, kontroller och den ekonomiska pressen. Siffrorna var dystra, men visar tydligt hur viktigt det är att vi fortsätter arbeta med dessa frågor.

Hur ser akademins arbete ut framöver?

– För att fler ska kunna ta del av vårt arbete och engagera sig i jämställdhetsfrågor, kommer vi att fortsätta sprida Verktygslådan. Den innehåller nio konkreta verktyg för att stärka ett jämställt ägande, rådgivning och finansiering inom de gröna näringarna. Verktygen är utformade för att passa i rådgivningsmöten med företagare, i företagen själva tillsammans med anställda, i kommunavdelningar och i styrelserum.

Vi vill gärna få in feedback på materialet – så har man synpunkter, är man varmt välkommen att höra av sig till akademin. 

Jag är också ledamot i Copa-Cogecas kvinnokommitté, som driver jämställdhetsfrågor på EU-nivå inom lantbruket. I december delas 2025 års upplaga av Women’s Innovation Award ut, med temat "Women making waves in sustainable water systems".

Syftet är att lyfta fram kvinnors avgörande bidrag i arbetet med vattenrelaterade utmaningar – genom banbrytande lösningar för bättre vatteneffektivitet, bevarande och tillgänglighet i jordbrukssamhällen.
Har du en bra lösning att lyfta? Ansökningar skickas till general.affairs@copa-cogeca.eu senast 30 juni 2025. 1a pris är hela 10 000 euro, så jag hoppas självklart på flera svenska bidrag!

Till hösten kommer vi i Jämställdhetsakademin även att delta på en jämställdhetskonferens i Jönköping i oktober, där vi berättar mer om LRFs arbete.