Hallå där... Ingvar Hansson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen på Gotland

Ingvar Hansson.
Ingvar Hansson, Skogsstyrelsen Gotland.

Nu är det planteringstider. Vad råder du till att plantera och var?

- Plantering är en robust och säker föryngringsmetod som kan ge en snabbare återbeskogning och fungerar bra på de allra flesta marker. För att uppnå god överlevnad och tillväxt är det viktigt att välja trädslag som passar planteringsplatsen. Förutsättningarna för plantetablering påverkas av hur det tidigare beståndet har avverkats och efterföljande markberedning. Rätt utförd och utnyttjad, ger markberedningen en säkrare beståndsetablering än plantering utan markberedning.

När kan man plantera?

- Det kan vara en fördel att få igång föryngringen snabbt efter hyggesvilan. På Gotland rekommenderas tre års hyggesvila på grund av snytbaggerisken. Det gäller att plantorna både hanteras och planteras på rätt sätt. Innan plantering måste plantorna transporteras och hanteras varsamt så att deras vitalitet bibehålls. De är känsliga både för värme och uttorkning. Plantera plantorna så snart som möjligt efter leverans. Under väntetiden ska plantorna lagras i skugga under skuggvävar och hållas fuktiga.

Hur ska man plantera?

-  Vid själva planteringen gäller det att plantan sätts rätt. Rotklumpen ska sitta nere i humusen. Det ska vara ren mineraljord vid ytan. Plantan måste få en god vattentillgång, vilket påverkas av var i markberedningsfåran eller fläcken plantan sätts. Man kan genom att använda snytbaggeskydd och viltbehandlade plantor, i dem fall det behövs, ge plantorna bättre förutsättningar att bli en växtlig ungskog.