Ingemar Ahnstedt, ordförande LRF Sävsjö kommungrupp, berättar om vad som är på gång i Sävsjö just nu

Mat som serveras i skolmatsal
Kommunens hållbarhetsprogram innehåller bland annat mål om maten i offentliga kök

Ingemar är ny ordförande i kommungruppen sedan i våras. Här berättar han lite mer om sig själv och vad LRF arbetar med i Sävsjö kommun just nu.

-    Sävsjö kommun arbetar med ett grönt hållbarhetsprogram där vi från LRF engagerar oss i så många av målen har beröring på våra näringar. Vi var med i en remissrunda och hade då några medskick, bland annat rörande upphandling, där vi påtalade vikten av att ta in helheten med de betande djur när det kommer till beräkningsmodeller av klimat och miljö. Det är viktigt att ha både utsläpp och värden de tillför, så som biologisk mångfald med mera, säger Ingemar. 

I rapporten från kommunstyrelsens möte i slutet av januari behandlades målen i hållbarhetsprogrammen. Bland annat:

•    Minst 60 procent av de totala livsmedelsinköpen består av svenska råvaror och att minst 95 procent av allt kött, mejeriprodukter och ägg som vi köper uppfyller svensk djurskyddslagstiftning 2030. 
•    Siktet är också inställt på 100 procent fossilfria transporter och en fossilfri maskin- och fordonspark 2030.
•    Ett annat av målen är ökad biologisk mångfald på kommunal mark. Mål som anger riktningen och pekar mot ett fortsatt grönt Sävsjö.
Läs mer om hållbarhetsprogrammet på Sävsjö.se

-    I oktober anordnas Bonden i skolan-veckor för årskurs 4-6, vilket vi kommer engagera oss en del i. Vi kommer bland annat att ta kontakt med skolor och lärare för att tipsa dem om att delta i aktiviteten, säger Ingemar.

Ingemar valdes in som ordförande i kommungruppen vid årsmötet tidigare i år, efter att ha tagit ett par års paus från förtroendeuppdrag. 

-    Jag var ganska engagerad i LRF förr i världen och nu blev det åter aktuellt för mig att ta mig an detta uppdrag ett par år. Jag är numera pensionär, men jobbar fortfarande som klövvårdare och med skogen. Tillsammans med min fru drev jag mjölkproduktion fram till 2007, därefter köttproduktion till 2020, då en son tog över lantbruket.

Ingemar Ahnstedt