Hallå där Ebba-Maria Olson på Mossagården i Veberöd!

Ebba-Maria Olson

Ebba-Maria Olson är jordbrukaren som redan 1998 startade Sveriges första prenumeration på ekologiska grönsaker, endast 21 år gammal. År 2004 tog hon över gården och har drivit den ekologiskt med en stark passion för hållbarhet och innovativa jordbruksmetoder. Här delar hon sina tankar om framtida utmaningar och visioner för gården.

Hur länge har ni drivit gården?

– Mina föräldrar köpte gården 1981 så jag är andra generationen på gården. Vi var fem barn som flyttade med till Mossagården och mina föräldrar började direkt satsa på ekologisk produktion.
 
Vad odlar ni?

– Vi odlar vanligtvis cirka 30-40 olika sorters grönsaker. Potatisen har varit viktig och vi odlar även palsternacka, morötter och olika typer av rotfrukter som trivs bra här. Dessutom odlar vi dill, persilja, kryddor, kål och lök. Vi har också sedan 2008 odlat mycket hampa. Hampan är fantastisk eftersom den är snabbväxande, binder mycket koldioxid och har många användningsområden inom både bygg och livsmedelsproduktion.

Vilka framtidsutmaningar ser du som livsmedelsproducent?

– Vi vill bli en cirkulär destination med fokus på ekologisk och regenerativ turism. Vi planerar att inkludera proteinskiftet och öka konsumtionen av hampa. Det handlar om att kombinera lantbrukets ursprungliga verksamhet med konsumentens behov och intressen, samt använda kultur som ett medel för samhällstransformation. Vi vill också utveckla vårt koncept med prenumerationer på frukt- och grönsakslådor för att engagera konsumenterna mer. Jag vill betona vikten av att minska användningen av gifter i jordbruket. Vi behöver inte konstgödsel och naturfrämmande bekämpningsmedel, utan vi kan jobba ekologiskt och cirkulärt. Det är viktigt att se till jordens välmående, för om jorden inte mår bra, kommer vi heller aldrig att må bra.

Kan du berätta om de nya verksamheterna på gården?

– Vi är stolta över vår nya hampalada som snart ska öppna. Den kommer innehålla en butik, café och möjligheter för gästkockar att hålla event. Vi kan också ta emot konferensgäster upp till 150 personer. Byggnaden är helt byggd i hampa och eget virke, med 40 cm tjocka hampaväggar och golvvärme. Vi planerar även att använda våra utomhusmiljöer för historisk matlagning och andra aktiviteter.

Vad är det bästa med att vara medlem i LRF?

– LRF är ett utmärkt nätverk och ett forum för transformation. De erbjuder också bra försäkringar och medlemsförmåner. Jag skulle dock vilja se en större gemenskap inom den ekologiska rörelsen i LRF, eftersom vi är många men syns och hörs inte så mycket.