Hallå där: Dan Waldemarsson, ordförande Habo kommungrupp. Berätta om ert arbete i kommunen?

- Jag upplever att vi har en god och tät dialog med kommunens olika instanser i dagsläget. Just nu är det inte jätte många frågor som är i gång där vi behöver vara pådrivande. Men vi har kontinuerliga kontakter med såväl ledande kommunpolitiker, miljö- och hälsa och livsmedelsinköpare och kan höra av oss för att lyfta frågor i takt med att de skulle dyka upp. Vi är respekterade som en bra dialogpart, säger Dan.

Ämnen som tidigare har engagerat är bland annat byggnation på jordbruksmark och andelen svenskt i skolmaten. Habo kommun var exempelvis inte med i den undersökning som Land Lantbruk redovisade i januari. 

-    Vi har haft dialog med inköparen i Habo kommun och där ligger man enligt deras uppgifter högt i andelen svenskt som serveras. Uppemot 85-90% på de livsmedel som går att få tag i.

En annan fråga som kommungruppen engagerat sig i nyligen är förskolan vid Habo Kyrka. Där lämnade kommungruppen in en skrivelse om att behålla förskolan.

-    Där försökte vi få till en förändring, men i just detta lyckades vi tyvärr inte och beslutet att avveckla förskoleavdelningen togs ändå.

På årsmötet den 19 januari i Holmenstugan, medverkade Andreas Svensson, Hushållningssällskapet (HS) som pratade om reducerad jordbearbetning och mellangrödor. 

-    Det informerades också om satsningen på gårdsbesök för elever i årskurs 5 som två mjölkgårdar från kommunen är engagerade via HS. Vi pratade också om remissen Framtidens folkrörelse som behandlar LRF:s framtida organisation gällande lokalavdelningar och kommungrupper, avslutar Dan.


Om Habo kommun:

•    330 km2
•    13 128 invånare (31 december 2022).
•    Habo är en barnrik kommun. Här bor det fler barn än i den genomsnittliga kommunen i Sverige, befolkningen är bland den yngsta i Sverige procentuellt sett. 
•    Många av de som bor i Habo jobbar utanför kommunen, cirka 3 400 personer pendlar varje dag från Habo
(källa: habokommun.se)