Hallå där, Bo-Göran Hansén, ordförande i Eslövs kommungrupp

Borgeby fältdagar 2024

Bo-Göran Hansén, ordförande i LRFs kommungrupp i Eslöv, lyfter fram flera viktiga frågor för lantbrukarna i kommunen. Från utmaningar kring vatten och dikning till behovet av bättre samordning med kommunen för att effektivisera kontroller och minska tidsåtgången för både lantbrukare och myndigheter.

Vad är på gång hos er i Eslöv?

- Vi har kommit igång med en bra dialog med tjänstemännen och haft ett första möte där vi diskuterat frågor kring vatten, beredskap och företagande för lantbrukare. Vi vill se en samordning av de aktiviteter, alltså besök på lantbruken, som kommunen enligt lagen måste genomföra. Alla jordbrukare ska få besök vartannat år, och vi ser gärna att alla kontroller sker samtidigt och att det finns ett schema som skickas ut i förväg. Detta skulle minska tidsåtgången för båda parter. Vi kommer även att ha en skördefest den 19 oktober, där vi förväntar oss 80–90 deltagare. Vi har också bokat ett nytt möte med kommunen i början av februari och har blivit involverade i deras beredskapsarbete på livsmedelssidan. Det märks att kommunerna har fått detta ansvar och vi ser saker som kan underlätta arbetet. Vi kommer att delta aktivt i det arbetet framöver.

Ser du några utmaningar framöver?

- Vi har många utmaningar, särskilt när det gäller vattenfrågan och dikningsverksamheten, som är en stor utmaning. Vi försöker mjuka upp motståndet mot att låta dikningsföretagen göra sitt jobb. Diskussionen har ibland handlat om att översvämningar är mer miljöfarliga än själva rensningen av dikena. Det finns en del åsikter där vi inte är helt överens med myndigheterna.

- En annan utmaning är att få betalt för våra varor och tjänster. Den offentliga upphandlingen av livsmedel kan vara väldigt tuff, där man ibland ställer krav på att produkterna ska vara odlade enligt vissa regler. Det har kommunen ännu inte börjat med i någon större omfattning, men de har börjat skriva in vissa krav, som till exempel färskt kött, vilket gör att köttet ibland hämtas från Danmark, vilket inte är riktigt bra. Jag ser även en farhåga kring livsmedelsförsörjningen i Sverige. Vi har redan brist på vissa produkter, som potatis, efter säsongen. Det är ett bekymmer.