Hallå där…Johan Svensson, ledamot i LRF Gotlands regionstyrelse
2024-10-24
Du jobbar mycket med skog- och viltfrågorna. Vad händer inom det området på Gotland just nu?
- Artfrågan är jättehet hela tiden. Vi jobbar mycket med att skapa förståelse för att det behövs ett samförstånd mellan skydd och produktion. Jag har även varit på ett möte med Jägareförbundet om gåsjaktprojektet och ett skogligt råd där vi diskuterade talldöd.
Berätta mer om gåsjaktsprojektet
- LRF är med i Svenska Jägareförbundets gåsjaktprojekt där syftet är att utveckla dialog och samverkan mellan jägare och lantbrukare och utveckla effektiva och etiska jaktformer för gåsjakt. Målet är att minska problem och skador i lantbruket. Flera län är sedan tidigare med i projektet och nu är vi även i gång med det på Gotland sedan en tid.
Vad handlade mötet om?
- Det var Jägareförbundet och LRF som deltog i mötet och vi diskuterade hur vi skulle nå ut med information till fler lantbrukare om att projektet finns och vem man kan vända sig till om man har problem med gäss. Jägareförbundet berättade om hur stora skadorna av gäss är och att de har utbildat jägare på Gotland i gåsjakt. Efter gåsjakt på Gotland har de undersökt vilken effekt det gett. Jägare har suttit vid en lantbrukares fält och gässen slår sig inte ner där längre utan flyttar på sig. När en grupp gäss flyger över ett fält där de vet att det skjutits några gånger landar de inte där. Om du har en åker som du bevakar ett tag så kommer de inte dit längre. Men det viktigt att flocken har någonstans att förflytta sig, så att det inte sitter någon annan och skjuter på ett annat ställe. Det måste finnas någonstans där alla är överens om att den här marken kan vi offra.
Vad pratade LRF om på mötet och har du några medskick till våra medlemmar?
- Jag berättade på mötet om det tredjepartsavtal för jakt som finns. Avtalet innebär att om man som markägare redan har avtal med en jägare som skjuter klövvilt kan man teckna avtal med ytterligare en jägare som under en begränsad tid bara har gåsjakt som skyddsjakt.
- Jägareförbundet berättade om en informationskampanj som de har om gåsjakt och vem man kan vända sig till på Jägareförbundet för frågor om skyddsjakt på gås på Gotland. Det är viltförvaltare Linus Olsson som är spindeln i nätet och som i första hand tar alla frågor om skyddsjakt för gås.
Berätta om mötet med skogliga rådet
- LRF, Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen Gotland, Mellanskog, Jägareförbundet, Botaniska trädgårdsföreningen, Naturskyddsföreningen, Region Gotland och Liljewalchska diskuterade i fält, i en runt 30 år gammal tallskog. Vi diskuterade varför tallar blir stressade och dör. Skogsstyrelsen hade pratat med parter i Finland för att se om de har liknande problem där. De hade problem med talldöd i magra jordar och upptäckt på flera håll att efter torkan 2018 hade tallar blivit stressade, slutade växa och dog. Vi hade en diskussion om vad vi trodde talldöd beror på och vi pratade bland annat om torkan, klimatet, svampar i jorden och det plantmaterial vi har. Vi pratade också om avskogningsförordningen och kom in på kommande inventeringar. Vi har en dialog med länsstyrelsen om kommande inventeringar.