Gustav är Årets nötköttsföretagare på Gotland

Gustav Pettersson Årets Nötköttsföretagare Gotland

Gustav Pettersson, som driver Stora Mörby Lantbruk AB, har utsetts till Årets Nötköttsföretagare på Gotland. Utmärkelsen, i form av blommor och diplom, delades ut av Erik Siggelin från LRF Gotlands regionstyrelse i samband med årsmötet för Gotlands Nötköttsproducenter.

Priset ”Årets nötköttsföretagare” är ett sätt för LRF att uppmärksamma nötköttsuppfödare runtom i Sverige som arbetar intensivt med att förbättra sin produktion med ökad djurhälsa och djurvälfärd. Priset har delats ut sedan 2004. 

Grattis Gustav. Hur känns det att ha fått det här priset?
- Det känns jätteroligt och ett tecken på att det man gör är bra och att man är på rätt väg. 

Gustav tog över gården för 12 år sedan. Stora Mörby köptes av hans farfars far 1932, drevs senare av hans farfar och därefter hans föräldrar innan Gustav köpte gården 2012. Den huvudsakliga inriktningen var från början mjölkproduktion. 1988 ombildades företaget till aktiebolaget Stora Mörby Lantbruk AB och i samband med det började man med tjuruppfödning i mindre skala. 2006 utökade företaget sin entreprenadverksamhet, främst inom vall och majsskörd. Köttproduktionen blev allt eftersom större och i samband med att Gustav köpte gården avvecklades mjölkproduktionen. 

Gustav, som är utbildad gårdsmästare, är uppvuxen på gården och har varit delaktig i verksamheten sedan han var liten. I dag har han plats för över 1000 nötkreatur här, har växtodling inriktad på foder till gårdens egna behov och entreprenadverksamhet som är inriktad på odling och skörd av grovfoder. 

Motiveringen till priset lyder: Företaget har under en tioårsperiod byggt upp en stor och rationell slaktdjursproduktion. Stallbyggnaderna är stora och luftiga med enkel och rationell utfodring. Årets pristagare har även investerat i en stor hanteringsanläggning, där djuren på ett säkert och effektivt sätt kan klippas, vaccineras och delas in i olika grupper. 

Det har hänt mycket sedan du tog över gården. Du verkar vara en driftig och idérik person? 
-  Ja, det har hänt en hel del nu när man ser tillbaka på tiden. Jag hämtar mycket inspiration från andra. Jag tittar på hur de har gjort och hur jag kan göra bättre själv. När det gäller djurhantering så tittar jag mycket på youtube, hur man jobbar med djurens naturliga hantering. Jag tycker att det är intressant och det blir säkrare och säkrare hantering med ny teknik och utveckling. På youtube följer jag en amerikansk kvinna, en av USA:s 100 mest inflytelserika influencers, och hon lägger upp klipp om djurhantering som jag inspireras och lär mig mycket av. 

Gustav har öron och ögon öppna när det gäller hur han kan vidareutveckla företaget. Till det djurstall som byggdes på gården 2014 hämtade han inspiration från Tyskland dit han var med på en resa som Växa arrangerade. Utfodringssystemet som de använder på Stora Mörby upptäckte han under en resa till USA där det är vanligare än här i Sverige.
- Vi rankar boxarna varje dag och ändrar givarna. Vi har full koll på hur mycket foder som hamnar i varje box och som går åt. Vi vet hur mycket varje grupp ätit innan slakt. Vi har en läsplatta i lastmaskinen som visar plus och minus för hur mycket foder djuren ska ha, säger han.  

Gustav har sambo, två barn och två bonusbarn. Han har drömmar och planer både på lång och kort sikt för företaget. Om tio år tänker han sig att produktionen ser ut ungefär som nu, men med lite mer mark och djur. 
- Min sambo vill ha köttkor så det funderar vi lite på. Det kan bli en köttkobesättning på 20-30 stycken inom en femårsperiod. 
På kortare sikt är ett nytt spaltstall på gång. 
- Vi har fått tillstånd till att bygga ett spaltstall. Det blir en tillbyggnad med 500 platser som kommer att vara klar om ungefär två år, berättar han.