Guldmedaljregn över landets bästa mjölkbönder
2022-07-07
År 2022 får 80 mjölkbönder från Norrbotten i norr till Skåne i söder LRF Mjölks guldmedalj för att ha levererat mjölk av toppkvalitet i minst 23 år. Den 4 april kommer 71 av dem till Stockholm för att ta emot medaljen direkt av Kungen på Stockholms slott.
Årets medaljörer
Christina och Sören Myrestam från Lillpite är två av guldmedaljörerna. För dem kommer korna alltid först. Här produceras prisbelönt mjölk, både med hjälp av god djuromsorg och järnkoll på robotar. Gården kan även stoltsera med kalifornisk ko-inspiration och kunglig medaljtradition.
Redan farfarsfar fick pris
LRF Mjölks guldmedalj får gott sällskap på gården i Lillpite. Här har man legat i framkant i generationer och redan Sören Myrestams farfarsfar, Gustav Olofsson, fick pris för sin lantbruksgärning. Då var utdelaren kung Gustaf V och året 1930. Intresset för djuren och jorden har bestått men driften i dag ser mycket annorlunda ut.
– Vi har 137 kor som går runt som de vill i en stor lösdriftsladugård. Vi mjölkar med två robotar som även ger oss hälsorapporter om korna varje dag. Tekniken är ett viktigt komplement, men den kan aldrig ersätta bondens djuröga, säger Christina Myrestam.
Stolta tusenkonstnärer
Hon var från början mikrobiolog och jobbade på glassföretag och mejeri innan hon blev bonde. Han är född in i yrket och har alltid lockats av omväxlingen. Mjölkbönder är tusenkonstnärer och allt ska stämma om man ska lyckas med mjölken, säger Sören Myrestam.– Man måste vara noggrann i hela kedjan, från växtodling till foderhantering och skötsel av djuren. Maskinerna ska vara tipptopp och alla som jobbar på gården måste vara lika noga. Vi är mycket glada över de fyra medarbetare vi har i dag.
Kvalitetsarbetet har alltid varit viktigt, det handlar om yrkesstolthet och om att bry sig om sina djur, säger Christina Myrestam.
– Blir kvaliteten på mjölken den högsta, då vet man att korna mår bra. Jag vet också från min tid på mejeriet att det behövs en bra mjölkråvara. Personalen kan inte trolla fram fina produkter så vi behöver leverera det bästa till dem.
Tar vara på resurser
Jobbet är inte bara intressant, det har alltid känts viktigt att producera livsmedel.– Våra marker lämpar sig för att odla kornas mat. Vi har små möjligheter att odla annat i Norrbotten. De betande djuren håller landskapet öppet och Sverige ligger dessutom i framkant när det gäller djuromsorg och miljöarbete. Då är det ju bättre att vi producerar här, säger de.
På gården finns ett utpräglat kretsloppstänkande, där exempelvis gödsel blir till näring. Myrestams har även gått en kurs för att minska gårdens energianvändning.
– Efter det har vi bland annat byggt en bro över en bäck för att få kortare väg med traktorn. Det behövdes en rejäl bro, men på sikt sparar vi energi, tid och pengar. Miljöåtgärderna har ofta flera vinster och det är självklart för oss att vilja förbättra det vi kan, säger de.
Vill ha det tipptopp för framtiden
Ett annat tillskott på gården är procross-korna. En korsning av svartvita låglandskor, rödvita SRB och rasen Montbeliarde, som i dag utgör cirka hälften av besättningen.
– För fem år sedan var vi i Kalifornien på en studieresa och blev intresserade. Procross-korna brukar vara särskilt hållbara och vi är mycket nöjda med våra, säger Sören Myrestam.
Intresset för jobbet gör att han och Christina fortsätter att satsa.
– Det är alltid roligt att utveckla företaget och vi vill att det ska vara tipptopp. Vill ingen i familjen ta över när vi slutar så säljer vi. Gården är så fin med ladugård och mjölkproduktion att det inte känns rätt att lägga ner, säger de med eftertryck.
Fakta om Guldmedaljen
LRF Mjölks guldmedalj är Sveriges finaste utmärkelse för leverans av mjölk av högsta kvalitet. För att få medaljen behöver mjölkbonden ha levererat kvalitetsmjölk i minst 23 år. Sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av någon från Kungafamiljen och i år delas den ut av Kungen på Stockholms slott.
Guldmedaljutdelning 4 april 2022
LRF Mjölk kommer att dela ut 56 guldmedaljer 2022. I Stockholm kommer 50 av medaljerna att delas ut vid en ceremoni på Stockholms Slott den 4 april.
Medaljörer som inte kan vara med på utdelningen i Stockholm får sina guldmedaljer av sin mejeriförening vid lokala möten vid ett senare tillfälle.
Årets Mjölkbonde 2022
I samband med guldmedaljutdelningen delas även pris till Årets Mjölkbonde ut. Här kan du läsa mer om årets pristagare Markus Brisbo, Östergården Brismene söder om Falköping.