Guldmedaljör: Det är en ära att få guldmedaljen
2024-04-03
Kvalitetsmedvetandet är djupt rotat i Therese och Magnus Addén, som driver den öländska gården Addén Lantbruk. De är andra generationen som tar emot LRF Mjölks guldmedalj och det ser även lovande ut för nästa generation. Deras son är nämligen inne på sitt åttonde år med mjölk av högsta kvalitet och får LRF Mjölks utmärkelse bronsplaketten i år.
– Det är en ära att få guldmedaljen och jag är jätteglad att vi nått hit. Jag minns när mina föräldrar åkte och hämtade sin 1998. Då var jag hemma och mjölkade korna och tänkte att den där ska även jag klara. Och om några år tar sonen kanske hem gårdens tredje guldmedalj, säger Magnus Addén glatt.
Självklart för Magnus att bli mjölkbonde
Han började tidigt hjälpa till på föräldragården och det var rätt självklart för honom att bli mjölkbonde. 1995 gick han med i företaget och 1998 tog han över. Therese fick yrket på köpet med maken och sedan många år jobbar även sonen Adam på gården. Under åren har de utvecklat och byggt ut och nu finns här 100 mjölkkor i en lösdriftsladugård.
– Det bästa med jobbet är att det är omväxlande. Man kan utveckla företaget och få korna som vi lever av att må bra och mjölka bra, säger han.
Mjölk av högsta kvalitet kräver välmående djur och mycket arbete. Det gäller varje mjölkning, varje dag, året om. Och likadant vid skörd, utfodring och när det gäller djurens skötsel, menar Magnus Addén.
– Man måste vara noggrann med allt. Djuren ska ha bra foder och vatten, man måste hålla koll på utrustningen och på korna. Det är viktigt med djuröga, att man har blick för hur de har det och att man är mycket bland dem.
Mjölkgårdarna – en viktig del av beredskapen
På gården tycker man att det är positivt att fler har fått upp ögonen för att det behövs en svensk livsmedelsproduktion. Med mjölken och betande djur får man också naturvärden som biologisk mångfald.
– Mjölkgårdarna är en viktig del av beredskapen. Vi kan inte vara så beroende av import som vi är i dag. Våra kor gör dessutom en insats för landskapet när de betar och håller öppet. Vi får också höra att folk tycker att det ser trevligt ut med djuren. Jag tror ingen vill se ett igenvuxet Öland, säger Magnus Addén.
Mjölkgårdarna brukar kallas för motorn på landsbygden för att de ger jobb i så många led, vilket Magnus har lätt att se.
– Bara häromdagen hade vi foderbil, mjölkbil och rådgivare från Växa som var här för att göra en klimatberäkning. Andra dagar är det veterinären eller hantverkare, och så har vi alla anställda på mejeriet. Det är många vi är med och ger jobb till.
Energibesparingar i alla led
Att bedriva lantbruket resursklokt är en självklarhet. Det handlar om allt från hur man använder gödsel till att jobba energisnålt, säger Magnus Addén.
– Vi installerade solceller för några år sedan och nu ska vi byta alla lampor i ladugården till mer energieffektiva. Ska vi få lönsamhet måste vi vara noga med allt vi gör.
Många får guldmedaljen i slutet av sin karriär men Magnus och Therese Addén kröner inte yrkesbanan med den. De vill fortsätta att arbeta på gården.
– Vi är nog sådana som personer. Vi vill framåt och fortsätta att utvecklas. Det är en intressant bransch och det behövs livsmedel i landet. Det är jätteroligt att sonen är intresserad och vi fortsätter väl så länge vi håller oss friska och tycker att det är kul, avslutar han.