Guldmånaden är här - mjölkbönder får medalj av Kronprinsessan Victoria
2024-04-04
Måndagen den 15 april blir det mjölkfest på Kungliga Slottet i Stockholm. Då får Sveriges mjölkföretagare, som har levererat mjölk av högsta kvalitet i 23 år, ta emot LRF Mjölks guldmedalj ur kronprinsessan Victorias hand.
Årets 23 medaljörer är utspridda över hela landet, från Monika och Lars Erikssons gård i Boden i norr till Jan Johansson i skånska Degeberga. Storleken på gårdarna skiljer sig också åt. Carl Harry och Johanna har den största gården med 200 kor, att jämföra med Roger Nilsson och Ann-Britt Karlsson i Arvidsjaur som har 14 kor.
Att hålla uppe mjölkproduktionen i hela landet är viktigt, tycker Lars Eriksson i Boden.
– Vi har jättefina förutsättningar för mjölkproduktion på många ställen här i Norrland. Men då måste politikerna signalera att det finns ett långsiktigt tänk så att bönderna vågar investera och satsa. Kraven på att vi ska vara mer självförsörjande på livsmedel blir allt större, då kan inte halva Sverige vara en vit fläck där vi bara har industrier. Det är viktigt att tänka på. Vi får ett vackert och öppet landskap med biologisk mångfald i stället för biologisk enfald. Kon är också vital för att hålla liv i landsbygden. Mjölkgårdarna ger jobb i flera led och ser till att vägarna hålls plogade för mjölkbilen och andra, säger Lars Eriksson.
Att få ta emot en guldmedalj från kungafamiljen är få förunnat, men hos familjen Addén på Öland har det nästan blivit som familjetradition.
– Det är en ära att få guldmedaljen och jag är jätteglad att vi nått hit. Jag minns när mina föräldrar åkte och hämtade sin 1998. Då var jag hemma och mjölkade korna och tänkte att den där ska även jag klara. Och om några år tar sonen kanske hem gårdens tredje guldmedalj, säger Magnus Addén.
För att få medaljen krävs det att man har levererat mjölk av högsta kvalitet i 23 år. Därför är det extra anmärkningsvärt att paret från Skaraborg, Johanna och Carl Harry Tell, som bara är 44 och 46 år redan får ta emot en guldmedalj.
– Det var en rolig överraskning att vi hunnit klara guldmedaljen redan. Vi har inte gått och räknat åren. Men kvalitetsmedvetandet och noggrannheten har alltid funnits med, även min far och farbror fick guldmedalj, säger Carl Harry.
Medaljörerna kommer från dessa län
Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Värmland, Dalarna, Uppsala, Västra Götaland, Kalmar, Jönköping och Skåne.
Här är alla 23 medaljörer
https://www.lrf.se/nyheter/lrf-mjolks-guldmedaljorer-for-2023/
Här kan du läsa intervjuer med fyra av medaljörerna
Jan Johansson, Degeberga – Att producera mat borde vara ett framtidsyrke
Lars och Monika Eriksson, Boden – Djuromsorgen får ta sin tid
Carl Harry och Johanna Tell, Varnhem – Yngsta medaljörerna med flest kor
Therese och Magnus Addén, Öland – Det är en ära att få guldmedaljen
Fakta Medaljutdelningsceremonin
Tid: Måndagen den 15 april, klockan 11.00. Den som inte kan medverka får sin medalj av sin mejeriförening vid ett senare tillfälle.
Plats: Kungl. Slottet, Stockholm.
Bilder: LRFs pressrum Pressmaterial | Lantbrukarnas Riksförbund (tt.se)
Guldmedaljen: LRF Mjölks guldmedalj är den högsta utmärkelse som delas ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är minst 23 års leverans av mjölk av högsta kvalitet. Sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från Sveriges Kungahus. Årets 23 guldmedaljgårdar har allt från 14 till 200 kor och pristagarna är mellan 44 och 80 år. 1 av gårdarna är ekologisk. 9 av 23 guldmedaljörer har robotmjölkning. Läs mer på
Mjölkproduktion i Sverige: Sverige har idag cirka 3 000 mjölkföretag.
Läs mer: Svensk mjölk i siffror - Lantbrukarnas Riksförbund (lrf.se)