Guide för batterier
2025-01-07
Årets hetaste samtalsämne, utan konkurrens, var elpriset. Antingen var det rekordhögt eller så rusade elpriset ytterligare. Plötsligt var timpriset negativt, alltså under noll. En lösning och möjlighet kan vara batterier. Därför har LRF tagit fram en guide för upphandling av batterier.
Batterier har många användningsområden inom lantbruket, speciellt för de som investerat i solel. Solel kan lagras i batterier under dagtid för att sedan användas under nattetid eller under nästkommande dagar med dåligt väder.
Batterier kan också användas för att kapa effekttoppar, som inte kan levereras ut på nätet. Genom att utnyttja batterier tillsammans med effektvakter och fasbalansering kan säkringsnivåerna sänkas vilket ger lägre abonnemangskostnader, beroende på vilken typ av abonnemang innehavaren har.
Sälja el vid rätt tidpunkt
Batterier kan också användas för att köpa och sälja el. Tillexempel kan egenproducerad el lagras i batterier för att säljas när elpriset går upp. Eller så lagrar man den billiga nattelen för att använda den under morgontimmarna då elen är dyr.
– Men risktagandet och ersättningsnivåerna för stödtjänsterna kan snabbt ändras, det är viktigt att vara uppmärksam, säger Kristian Petersson, sakkunnig på LRF, som ger ett gott råd: följ checklistan som finns i guiden.
I den finns även en lång rad handfasta tips om bygglov, miljöaspekter, finansiering, riskbedömningar och även råd inför kontakter med elnätsbolag, räddningstjänst, försäkringsbolag och myndigheter som kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning och Länsstyrelsen.
Stärka beredskapen
Med fler batterier hos lantbruksföretagare stärks beredskapen och möjligheten att hålla igång livsmedelsproduktionen. Vid strömavbrott kan temporär ö-drift fungera väl. I stället för ett dieselverk som behöver underhållas och testköras går batteriet igång på mindre än en sekund. Denna teknik kräver speciell utrustning och ett godkännande av nätägaren.
– Batterilagret har smarta funktioner. Mjukvaran som är installerad i batterisystemen hämtar information om hur elpriskurvan ser ut och känner av när det är bra att ladda och när det är bra att lägga ut effekt på nätet, summerar Kristian Petersson som även påpekar när att fler fordon och redskap elektrifieras, ökar värdet av att kunna producera sin egen elektricitet.
Klicka hem guiden
Guiden är framtagen av LRF:s projekt ”Minskad Klimatpåverkan hos Lantbruksföretag” som är finansierat av Jordbruksverket och EU, med Lars Andrén som utförare.
Läs mer om solel, batterilagring och LRFs energipaket
Direktlänk till LRFs guide för upphandling av batterier