Gruvbrytning får inte skada våra mest bördiga jordbruksområden
2025-01-20
Utvinning av råvaror via gruvbrytning måste ske i samklang med det gröna näringslivet och en levande landsbygd. Det menar LRF inför remissen av utredningen om uranbrytning.
Den 20 december offentliggjordes regeringens utredning "Att åter möjliggöra utvinning av uran", som genomförts under 2024. Syftet med utredningen är att analysera och lämna förslag för att åter möjliggöra uranutvinning i Sverige, med målet att effektivisera nyttjandet av Sveriges potential när det gäller kritiska metaller och mineraler.
För LRF är det av största vikt att utvinning av råvaror sker i samklang med det gröna näringslivet och en levande landsbygd. LRF:s ordförande Palle Borgström ser med oro på innehållet i remissen och över dess potentiella effekter på jord- och skogsbruket i Sverige.
- Vi är inte principiellt emot gruvbrytning, men det måste ske på ett sätt som inte skadar våra mest bördiga jordbruksområden, säger Palle Borgström.
En av de största utmaningarna är utvinningen av kritiska metaller som ofta förekommer i alunskiffer, vilket sammanfaller med de mest bördiga jordbruksområdena.
- Gruvdrift och jordbruk kan samexistera, men brytning av alunskiffer innebär stor negativ miljöpåverkan och ofta stora dagbrott, säger Palle Borgström.
LRF anser också att markägare ska ha rätt att ge tillåtelse till brytning på sin mark och att uran inte bör klassas som ett koncessionsmineral.
- Det är viktigt att markägare har kontroll över vad som sker på deras mark, förslaget innehåller otydligheter kring förändringar i Miljöbalken och det kommunala vetot. Från LRF ser vi dock positivt på att förslaget går ut på remiss så att civilsamhället kan lämna synpunkter, säger Palle Borgström.
Regeringens remiss av utredningen pågår fram till den 20 mars 2025 och LRF kommer att besvara remissen.