Nya grödor gör entre
2023-07-21

Hur blir skörden i år? Efter åtta veckors torka, ett väderomslag och några veckor med regnskurar frågar vi Johan Lagerholm, växtodlingsrådgivare och ordförande för LRF i Sörmland. Om några år tror han att majs, sudangräs och sockerrör kan stå på våra fält.
– Väldigt varierande skördeutfall, tror jag. En del har fått mer regn än andra. Höstsådden ser ändå rätt ok ut för de flesta. I våra östra delar är grödorna mer påverkade av torkan. Vårsådden hade svårt att etablera sig, summerar Johan Lagerholm.
Han ser att sådden lönngrott på vissa fält och efter regnet har nya skott på skjutit ut på andra fält. Det blir då som två generationer ax på samma planta, något som ger ojämn kvalité och olika mognadsgrader på ett och samma fält.
Tröskningen har inte kommit igång. Vallskörden visar på ett genomsnitt 75 procent av normalt. Även här varierar volymerna. Efter regnet bedömer han ändå att det finns fina förutsättningar för an bra tredjeskörd.
– Det verkar som många väljer att göra helsädsensilage till djuren för att kompensera en svag förstaskörd och nästan utebliven andraskörd. Baksidan är att vi får en halmbrist, som också förstärks av att grödorna blir kortare i år.
– Därför är det viktigt att spannmålsbönder samlar in den halm de får och erbjuder traktens djurproducenter.
Med 2018 i färskt minne och utmaningarna under detta år funderar hela branschen på vad man kan odla under klimatförändringarna. Klart är att vi kan öka skördarna med 50 procent till 2050 i Sverige, samtidigt som miljöpåverkan kan halveras.
Klimatförändringarna kommer att ge ett annat nederbördsmönster, längre perioder med högre temperaturer, ökat behov av bevattning och dränering. En längre växtsäsong öppnar upp för att kunna odla med tvåskördesystem där förutsättningar att odla majs, solros och soja i förbättras.
– Att höst så råg som helsädsensilage där man sedan sår in majs eller vårkorn tror jag på. Då får man två grödor under samma år med två bra skördar. Majs är en torktålig och intressant gröda, dels för foder men även för tröskning.
När Johan ser i spåkulan ser han även sudangräs som på många sätt påminner om majs, även om det inte sätter kolvar. Sudangräs är ett torktåligt grönfoder med lågt energiinnehåll som blir två meter hög. Högre energiinnehåll finns i sockerrör som kan bli intressant på sikt.
– Sedan ska vi inte glömma grödor vi redan har idag men då se på höstvetesorter med andra typer av egenskaper, säger Johan. Höstgrödorna har bättre förutsättningar är vårsådden.