Grattis alla pristagare!

Askeby årets lokalavdelning i Östergötland 2024. Foto Caroline Andersson.
Årets lokalavdelning - Askeby LRF! Från vänster: Carl Wendler, avdelningsordförande Magnus Wessman, Daniel Germundsson och Wilhelm Aschan.

Varje år delar LRF Östergötland ut ett antal priser på regionstämman för att uppmärksamma företagare och förtroendevalda i regionen. Grattis säger vi till de här glada och välförtjänta pristagarna!

Årets lokalavdelning är Askeby LRF

Motivering: Askeby lokalavdelning har visat på rikedom av aktiviteter som både är socialt inriktade men även företagsinriktade initiativ. Med en relativt ung styrelse har de nått ut till både unga och äldre med sina aktiviteter. Aktiviteter som gynnar det sociala umgänget har varvats med fältvandringar och studiebesök för mer djuplodande kunskap för branschen. Askeby lokalavdelning har också jobbat aktivt med kalkningstjänster och använt sig av länsstyrelsens LOVA-medel på ett välförtjänt sätt. 

LRF Ungdomens ordförande får Årets ungdomsstipendiat

Stipendiet delas ut årligen och syftar till att via kompetensutveckling inspirera lantbruksungdomar att engagera sig i lantbrukets föreningsrörelse. Priset är att delta i kommande kooperativt forum som arrangeras årligen av LRF riksförbund tillsammans med jord- och skogsbrukets kooperativa företag. Pristagare i år är länets ungdomsordförande Carl Wendler.

Motivering: Årets ungdomsstipendiat är Carl Wendler för sitt engagemang och starka intresse inom de gröna näringarna som gör honom till en god förebild för andra. Carl är framåt, drivande och värnar om både den gröna näringen och människorna som verkar inom den. Inom familjeföretaget utvecklar Carl tillsammans med sin far företaget med bland annat avelsarbete som kräver både långsiktighet och nytänkande. 

Silvernålen

Silvernålen är LRFs hedersutmärkelse till personer som lokalt eller regionalt lagt ned ett omfattande och oegennyttigt arbete i organisationens tjänst. För goda insatser i LRF tjänst i lokalavdelning eller på regionförbundsnivå som gagnat lantbrukarnas föreningsrörelse och lantbruket.

I år har regionstyrelsen gett utmärkelsen till Sven-Inge Andersson, Tryserum-Östra Eds lokalavdelning i Valdemarsvik, och Lennart Andersson, Vånga lokalavdelning men numera boende i St Anna.

Greppa Näringen

Länsstyrelsen och LRF delar årligen ut priserna Årets greppamedlem och Årets grepparådgivare. I år är pristagarna Emil och Glenn Larsson på gården Fängemåla, Valdemarsvik, och Anna Sjögren, rådgivare på Hushållningssällskapet. (Foto saknas på Årets greppamedlem)

Silvernålen Östergötland 2024, fr v Lennart Andersson och Sven-Inge Andersson.

Silvernålsmottagare. Fr.v. Lennart Andersson och Sven-Inge Andersson.

Årets grepparådgivare Anna Sjögren hushållningssällskpet, östgötastämman 2024. Prisutdelare är Lovisa Granberg, länsstyrelsen.

Lovisa Granberg på länsstyrelsen delar ut priset Årets grepparådgivare till Anna Sjögren, Hushållningssällskapet.

Carl Wendler, Årets ungdomsstipendiat Östergötland 2024

Carl Wendler, Årets ungdomsstipendiat.