Gott samarbete mellan LRF i norr och landshövdingarna bär frukt
2025-02-05
Länsstyrelserna i de fyra Norrlandslänen, med landshövdingarna som avsändare, skickade under januari månad en skrivelse till Jordbruksverkets generaldirektör där de efterfrågade ett möte för att lyfta potentialen i norra Sveriges lantbruk.
Så har LRF varit med och påverkat
Regionordförande Lars Ahlin, Jämtland, och Annika Häggmark, vice regionchef, träffade under september 2024 både landshövdingen, länsråd och landsbygdsdirektör i Jämtland. Det var där idén upp, det vill säga att lyfta potentialen som finns i norra Sverige och samtidigt problematisera att stöd och den strategiska planen inte alltid passar för oss i norr.
-Vi tog på oss att ta fram ett underlag från LRF, vilket vi skickade in 19 september och utifrån det har de fyra landsbygdsenheterna knådat om dokumentet till sitt eget men med inspiration från oss, berättar Annika Häggmark.
Brevet som gick till Jordbruksverket
I brevet som skickades trycker landshövdingarna på att livsmedelsproduktionen från de fyra norrlandslänen kan spela en större roll ur klimatsynpunkt, grön omställning och totalförsvar. Länens förmåga att producera livsmedel är idag goda tack vare bördiga jordar, rent vatten och grön el finns en stor potential till utökning. Inte minst kan klimatförändringar förlänga odlingssäsongen och möjliggöra nya grödor och större skördar. Dock pågår en snabb nedmontering av jordbruksproduktionen, vilket är oroande i en tid då stärkt livsmedelsproduktion borde vara en prioritet.
Läget för det norrländska lantbruket
Trots goda förutsättningar för bland annat mjölk- och köttproduktion påverkar en åldrande lantbrukarkår och stora avstånd förutsättningarna negativt. Finansiering är en utmaning på grund av lägre marknadsvärde på fastigheter och företag, vilket gör banker tveksamma till att bevilja lån. Det finns emellertid många unga som vill satsa på jordbruk, och därför behöver fler generationsskiften genomföras.
Vad behövs för att ta vara på potentialen?
- Satsa på de unga som vill in i branschen: Öka startstöden för unga jordbrukare. Exempelvis har Jämtlands län haft få startstöd trots många ansökningar.
- Höj referensnivån för det nationella stödet: Kompensera för de högre kostnaderna i norrländskt jordbruk. Referensnivån bör höjas mer än index för att matcha produktionsminskningen.
- Förändra stöden i den strategiska planen: Anpassa stödnivåer och stödtak efter regionala förutsättningar. Stödprocenten har minskat, vilket påverkar viljan och möjligheten att investera negativt.
- Höj referensnivån för det nationella stödet så att kompensationsnivån höjs från dagens 70 %.
- Vi är glada att vi har så bra kontakt och samarbete med våra landsbygdsenheter! Vi har fått återkoppling och vet att landshövdingarna redan under januari 2025 haft ett möte med Jordbruksverket, och att de delar vår bild om vad som behöver förändras för att förbättra förutsättningarna. Vi tror och hoppas att de kommer ta det på allvar", säger Annika.