Gotlands matproduktion har betydelse för beredskapen

LRFs monter under beredskapsveckan 2024 i Visby hamn.
Ninni Kolmodin, vice ordförande LRF Gotland, mötte besökare i LRFs monter ihop med kollegor från styrelsen.

Varje år genomförs en nationell vecka i Sverige med temat beredskap, vilken genomförs vecka 39. Beredskapsveckan är till för att höja och öka människors kunskap om civil beredskap och stärka motståndskraften inför kris och krig. Beredskapsveckan på Gotland invigdes den 22 september i Visby Hamn, där LRF med flera medverkade.

Dagen resulterade i många intressanta möten och diskussioner med besökare i LRFs monter, där vikten av svensk och framför allt en gotländsk produktion av livsmedel betonades. Vem som helst får besöka evenemanget, men de som kommer har såklart ett intresse för beredskapsfrågorna och har på något sätt reflekterat kring dem. Montern bemannades av Andreas Nypelius, Ninni Kolmodin och Mathilda Åberg i regionstyrelsen.  

- Vi hade samma upplägg nu som under Skördefestivalen, men märkte stor skillnad i mottagandet av budskapen. Nu gick det verkligen att prata beredskap med besökarna och det fanns ett intresse att diskutera livsmedelsförsörjning med oss, säger Andreas Nypelius som tycker att beredskapsveckan är ett bra forum för LRF att påverka i.

Gotland producerar mycket mer livsmedel än vad som konsumeras på ön. Visste du att till exempel att var tredje svenskodlad morot kommer från Gotland?

- Trots det stora intresset för frågorna så finns det stora kunskapsluckor i att Gotland är ett exportlän av livsmedel jämfört med övriga Sverige som har en försörjningsgrad på cirka 50 procent. Därför är det viktigt att vi berättar om det gotländska lantbrukets betydelse, avslutar Andreas.